Ban Kimun gratulált Ahmadinezsádnak

2009.08.11. 19:37
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gratulált Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek, akinek az újraválasztása erőszakos tiltakozásokat váltott ki országszerte.

Az ENSZ-szóvivő kedden közölte, hogy Ban Kimun ENSZ-főtitkár elküldte a beiktatáskor szokásos levelet iráni elnöknek. "Tegnap ment el a levél" - közölte Marie Okabe ENSZ-szóvivő, majd hozzátette: a levél szövegét nem hozzák nyilvánosságra. Az ENSZ a hasonló gratulációs levelek tartalmát rutinszerűen szokta közzétenni.

A június 12-i szavazás, amely Ahmadinezsád újraválasztásával zárult, az 1979-es iszlám forradalom utáni legmélyebb belpolitikai válságba taszította a perzsa államot, a tiltakozó megmozdulások teheráni hivatalos források szerint 26 emberéletet követeltek.

Az augusztus 3-án beiktatott Ahmadinezsád Izrael-ellenes kirohanásai, holokauszttagadása és kompromisszum nélküli nukleáris politikája miatt amúgy is több nyugati vezető közölte: nem üdvözli az elnököt újraválasztása alkalmából.

Barack Obama amerikai elnök, Gordon Brown brit kormányfő, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár nem gratulált a múlt héten beiktatott iráni elnöknek, szemben Japán és Törökország vezetőivel.

Sirin Ebadi felszólította Ban Kimunt

Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni ügyvédnő, emberi jogvédő kedden felszólította Ban Kimunt, látogasson el Iránba, hogy első kézből értesüljön az emberijog-sértésekről. "Beszélnie kell azokkal a családokkal, amelyeknek a tagját megölték vagy bebörtönözték". Ebadi újságíróknak beszélt erről Szöulban, ahol egy helyi békedíjjal tüntették ki. Ban Kimun jelenleg szintén Dél-Koreában tartózkodik, de nem tudni, hogy találkozott-e Sirin Ebadival.

A világszervezet főtitkárának sajtóirodája egyelőre nem reagált Ebadi szavaira. Ban Ki Mun a múlt hónapban egy sajtótájékoztatón közölte, hogy szoros figyelemmel kíséri az iráni helyzetet, de arról nem döntött, hogy küldjön-e megbízottat az ottani emberijog-sértések kivizsgálására. Ebadi szerint több mint százan haltak meg.

Az Amnesty International, a Human Right Watch és más jogvédő szervezetek felszólították Ban Kimunt, küldjön képviselőt Iránba és gyakoroljon nyomást az iráni vezetésre a választás után őrizetbe vettek szabadon engedése érdekében.

Ahmadinezsád szeptemberben várhatóan New Yorkba utazik az ENSZ-közgyűlés éves ülésszakára.