Csak németül tiltják a náci jelszavakat

2009.08.13. 16:16 Módosítva: 2009.08.13. 16:20
A német legfelsőbb bíróság szerint csak a németül írt náci jelszavak használatát kell büntetni az országban, azok idegen nyelvre lefordított változatáért önmagában még nem jár büntetés. Az állásfoglalásban szereplő ügyben ugyanakkor az angol nyelvű feliratok mellett tiltott náci szimbólumok is voltak, amelyek már büntetést vonnak maguk után.

A német legfelsőbb bíróság csütörtökön kimondta, hogy csak a német nyelven írt náci jelszavak használata tilos az országban, az idegen nyelvre lefordított felirat viszont nem büntetendő.

A szövetségi bíróság ezzel megváltoztatta egy alsóbb fokú törvényszék ítéletét, amelyet egy neonáci ellen hoztak, akinél száz darab trikót találtak "Blood and Honour" (vér és becsület) felirattal. Ez németül eredetileg a nemzetiszocialista ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend jelszava volt (Blut und Ehre). A férfira a trikókért 4200 eurós pénzbírságot szabtak ki.

A Blood and Honour egy nemzetközi szélsőjobboldali szervezet, amelynek németországi szárnyát betiltották. A náci szimbólumok és jelszavak használata eleve tilos Németországban, de a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy egy jelszónak nemcsak az értelme, de az eredeti nyelvi formája is jellegzetessége, amitől a fordítás megfosztja. Az ügyet visszaküldték első fokra, viszont rámutattak, hogy az említett ügyben szereplő férfi mégis megbüntethető, mert a trikókon tiltott náci szimbólumok is voltak.