Megtalálták az Arctic Sea teherhajót

2009.08.17. 16:26 Módosítva: 2009.08.17. 16:48
Továbbra sem tudni semmi biztosat arról, mi történt a máltai zászló alatt hajózó Arctic Sea-vel. A legénység jól van.

Megtalálták az Arctic Sea teherhajót, amely orosz legénységével majdnem három hete tűnt el - jelentette Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek Anatolij Szergyukov védelmi miniszter.

A legénység életben van, a tengerészek egészségesek, és egy orosz hadihajóra szállították át őket.

sea450

Az Arctic Sea nevű teherhajó máltai zászló alatt hajózott. Finnországból indult július 23-án, állítólag egymillió euró (átszámítva 268 millió forint) értékű faárut szállított, és a tervek szerint augusztus 4-én kellett volna kikötnie Algériában. Július 30-án szakadt meg mindenféle összeköttetés a hajóval, az Arctic Sea azóta semmiféle jelet nem adott magáról.

A svéd rendőrség közlése szerint a hajóra két balti-tengeri svéd sziget között maszkos férfiak másztak aznap este, amikor elhagyta a finn kikötőt. A magukat drogellenes rendőröknek nevező fegyveresek megkötözték a legénységet, átkutatták a hajót, majd pár óra múlva elhagyták a fedélzetet.

Az Európai Unió egyik szóvivője pénteken azt mondta, hogy információi szerint úgy tűnik, mintha a hajót másodszorra is megtámadták volna, akkor Portugália partjainál. Az Artic Sea-t utoljára Franciaország északnyugati partvidéke mentén látták biztosan, majd arról érkeztek jelentések, hogy a Zöld-foki szigetnél látták a teherhajót.