A tálibok rakétákkal készülnek az elnökválasztásra

2009.08.18. 07:06
Két nappal az afgán elnökválasztás előtt rakéta találta el az elnöki palotát, a tálibok már napok óta támadásokkal fenyegetnek. A BBC tudósítójának pénzért kínáltak szavazólapokat, egy törzsi vezetőt meg akartak vesztegetni.

Rakéta csapódott kedd reggel az afgán elnöki palotába, egy másik rakéta pedig Kabul rendőr-főkapitányságának épületét találta el, közölte a rendőrség.

Az elnöki palota épülete kissé megrongálódott, de senki nem sérült meg az elnökválasztás előtt két nappal végrehajtott támadásban.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője telefonon jelentkezett a brit hírügynökségnél, és közölte, hogy mozgalmuk négy rakétát lőtt ki az afgán fővárosra.

Az afganisztáni tálibok már több nappal az augusztus 20-i elnökválasztás bojkottjára szólították fel az afgánokat, és azzal fenyegettek, hogy szavazóhelyiségeket fognak megtámadni. Az Afganisztán déli területein szétszórt röplapokon figyelmeztették az embereket, hogy minden szavazót az iszlám ellenségének tekintenek.

A BBC közben arról számolt be, hogy bizonyítékot talált arra, hogy a választásokon csalás és vesztegetés készülődik. Tudósítójuknak 1000 szavazólapot ajánlottak megvásárlásra, melyek ára darabonként 10 dollár. Arról is beszámoltak, hogy a kormány közelében dolgozó hivatalnokok illegális szavazólapokat hitelesítettek.

Afganisztán északi részén egy törzsi vezető azt mondta, hogy több kampánystáb is megkereste, és több ezer dollárt ajánlottak neki, ha szavazókat toboroz. A csütörtöki elnökválasztáson Hamid Karzai elnöknek több mint 30 kihívója lesz.