Rakétákat lőttek egy afgán szavazóhelyiségre

2009.08.20. 10:11 Módosítva: 2009.08.20. 11:01
Az elnökválasztás napján rakétatámadás ért egy szavazóhelyiséget Afganisztán északi részén, Kunduzban. A fővárostól keletre rendőrök tűzharcot vívtak feltételezett tálib merénylőkkel.

Kunduzban rakétatalálat ért egy iskolát, amelyben szavazóhelyiségeket rendeztek be. Egy másik rakéta az iskola mögött csapódott be. Senki sem sebesült meg a tartományi kormányzó szóvivőjének tájékoztatása szerint, de a dpa német hírügynökség tudósítója látott egy sebesült gyereket a helyszínen. A szavazást nem szakították félbe.

TRDV566722

Hasonló támadás volt Hilmend tartományban, egy kabuli szavazóhelyiségnél pokolgép robbant. Északon, Baglán tartományban be kellett zárni 14 szavazóhelyiséget a felkelők támadásai miatt.

Rendőrségi forrásból közölték, Kabultól keletre rendőrök egy órán keresztül tűzharcot vívtak tálib lázadók egy kisebb csoportjával; az egyik tálib felrobbantotta magát. Az afganisztáni NATO-erők közlése szerint szerdán két támadásban életét vesztette összesen három amerikai katona.

Félnek az alacsony részvételtől

TRDV566729

A kabuli külügyminisztérium arra kérte a sajtót, "a magas részvételi arányt biztosítandó", ne tudósítsanak az erőszakos cselekményekről, amíg tart a szavazás.

Hamid Karzai afgán elnök helyi idő szerint reggel hét órakor leadta szavazatát egy kabuli középiskolában. Biztosra vehető, hogy a hivatalban lévő államfő gyűjti be a legtöbb szavazatot, a kérdés az, második fordulóra kényszerül-e legerősebb kihívója, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter ellenében. A szavazatás előzetes eredményét a tervek szerint szombaton teszik közzé.

Alacsony a választási részvétel, különösen a déli országrészben. Az AP amerikai hírügynökség azt írta, tudósítója hat kabuli szavazókört keresett föl, de egyikben sem álltak sorok. Hivatalos forrásból származó értesülés szerint Kandahárban, Dél-Afganisztán legnagyobb városában a részvétel 40 százalékkal elmarad az előző, 2004-es elnökválasztáson mérttől. Kunduz tartomány kormányzója is arról számolt be, hogy egyelőre kevesen keresték föl a szavazóhelyiségeket.