Könyvet ír a Lockerbie-merénylő

2009.08.24. 06:35
Könyvet ír Abdelbaszet Ali Mohmet al-Megrahi, a Lockerbie-merénylet kapcsán egyedüliként elítélt ügynök, akit a múlt héten engedtek haza, Líbiába. A férfi az ártatlanságát szeretné bizonyítani.
Ali-Mohmet-al-Megrahi

Al-Megrahi állítólag már dolgozik könyvén, amelyben ír majd a börtönben eltöltött éveiről, és egyáltalán mindenről, amit az 1988-as Lockerbie-merényletről tud.

A férfi felhasználja az ügyvédei által összegyűjtött információkat is, amelyeket a fellebbezésében akartak a bíróságon beterjeszteni. A jogi procedúra végül elmaradt, mert a skót bíróság a múlt héten hazaengedte a prosztatarákban szenvedő Megrahit. Az orvosok szerint legfeljebb három hónapja lehet hátra. A döntés ellen számos ország, főként az Egyesült Államok tiltakozott.

APP2002112796882

A líbiai férfi az egyetlen, akit elítéltek a 270 ember - köztük négy magyar - halálát okozó merénylet kapcsán. Megrahi - akit Líbia a Nyugathoz való közeledése jegyében adott át a skóciai igazságszolgáltatásnak - mindvégig hangoztatta ártatlanságát.

Tripoli még kártérítést is fizetett az áldozatok hozzátartozóinak, noha kitart amellett, hogy egy Iránból pénzelt palesztin csoport robbantotta fel a Pan Am 107-es számú, Londonból New Yorkba tartó járatát Skócia fölött.