Foglyot adtak olajért

2009.08.31. 13:10 Módosítva: 2009.08.31. 17:31
Bár a brit kormány eredetileg ki akarta vonni a Líbiával kötött fogolycsere-egyezmény hatálya alól a lockerbie-i merényletért elítélt al-Megarit, amikor a BP nehézségekbe ütközött, meghátrált. Jutalma egy 15 milliárd fontos olajüzlet lett.

A BP líbiai olajüzletének előmozdítása érdekében járult hozzá a brit kormány a lockerbie-i merénylő, Abdlebaszet Ali Mohamed al-Megari Líbiának történő átadásához, írta a Sunday Times. A brit lap értesülései szerint tehát a merénylőt valójában nem a skót, hanem a londoni brit kormány döntése értelmében engedték szabadon.

Nagy-Britannia és Líbia 2007-ben kötött szerződést arról, hogy kölcsönösen kiadják egymásnak a Líbiában elítélt brit, illetve a Nagy-Britanniában elítélt líbiai állampolgárokat. A tárgyalásokon Jack Straw brit külügyminiszter eleinte ragaszkodott hozzá, hogy al-Megarit kivonják a szerződés hatálya alól, akár nevesítve, akár úgy, hogy az egyezmény csak egy adott időpont, az al-Megari után elítélt személyekre vonatkozzon.

Ezt Straw egy 2007. július 26-i keltezésű levelében Straw ki is fejtette a skót kormánynak írt levelében.

Ugyanebben az időben folytak tárgyalások Líbia és a BP között egy olajmező feltárásáról. A tárgyalások 2007 májusában kezdődtek, írta a Sunday Times. A 15 milliárd fontos (4,6 billió forintos) bevétellel kecsegtető üzletről folyó egyeztetések azonban elakadtak.

Ezután változott meg Straw álláspontja a fogolycsere ügyében. 2007. december 19-én kelt levelében már arról tájékoztatta Kenny MacAskill skót igazságügyi minisztert, hogy a brit nemzeti érdekek védelmében feladják az al-Megari szabadon bocsátását elutasító kitételért folytatott küzdelmet. "Korábban elfogadtam az al-Megari kérdés fontosságát és megígértem, hogy megpróbálok kiharcolni egy kivételt a szerződésben. Ám a Líbiával folytatott tágabb tárgyalásaink kritikus szakaszba értek, és az Egyesült Királyság érdekében beleegyeztem, hogy kivételek nélküli, standard fogolycsere-egyezményt kötünk Líbiával" - írta Straw.

Hat héttel az egyezmény aláírása után elhárultak az akadályok a Líbia és a BP közti szerződés aláírása elől is. A fogolycsere-egyezményt idén májusban véglegesítették és ratifikálták, ennek eredményeként kellett Skóciának kiadnia a lockerbie-i merénylőt Líbiának.