Újravizsgálják a meggyilkolt újságíró ügyét

2009.09.03. 11:31 Módosítva: 2009.09.03. 11:38

Az orosz legfelsőbb bíróság utasította az illetékes ügyészeket, hogy indítsanak új vizsgálatot Anna Politkovszkaja újsáígrónő meggyilkolása ügyében. A döntést részben a család beadványának, részben a februári első fokú felmentő ítéletek utáni ügyészi fellebbezésnek köszönhetően hozta meg a testület. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a legfelsőbb bíróság egyetértett az első fokon hozott ítéletek elleni kifogásokkal. Egy moszkvai bíróság augusztusban már úgy rendelkezett, hogy új tárgyalást kell tartani.

Anna Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg moszkvai lakása előtt. Az újságírónő Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök kritikusaként és a csecsen háború szakértőjeként szerzett magának hírnevet. A Novaja Gazeta című kétheti lapban rendszeresen jelentek meg írásai azzal kapcsolatban, hogy a Csecsenföldön állomásozó orosz csapatok hogyan tiporják el az emberi jogokat.

A perben, amely februárban zárult felmentő ítéletekkel, Dzabrail és Ibragim Mahmudov csecsen testvérpárt azzal vádolták, hogy ők vitték a gyilkost a helyszínre autójukkal 2006. október 7-én. A harmadik felmentett férfi egy volt rendőr, Szergej Kadzikurbanov, akit azzal vádoltak, hogy logisztikai hátteret biztosított a gyilkosnak. A negyedik vádlottat, Pavel Rjaguzovot sem találta bűnösnek a bíróság az év elején. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt ügynökét hivatali visszaéléssel, valamint azzal vádolták, hogy ő adta ki Politkovszkaja lakcímét az újságírónő gyilkosának, akinek kiléte máig ismeretlen, legalábbis a nyilvánosság számára. Ahogy azt sem tudni, hogy ki lehetett a gyilkosság megrendelője.