Iránnak szállíthatott orosz fegyvereket az Arctic Sea

2009.09.07. 12:05 Módosítva: 2009.09.07. 15:30
A júliusban elrabolt Arctic Sea teherhajó izraeli katonai információk szerint orosz légvédelmi fegyvereket szállított Iránnak. A brit The Sunday Times szerint az izraeli titkosszolgálat, a Moszad állhat a hajó elrablásának hátterében.

Az Arctic Sea teherhajó a hivatalos verzió szerint fát szállított Finnországból Algériába. Július 24-én rabolták el kalózok közel az európai partokhoz, majd augusztus 17-én az orosz haditengerészet találta meg Afrikától nyugatra. A kalózokat letartóztatták, és a legénység nagy részével együtt Oroszországba szállították. Moszkva szerint nem volt semmiféle titkos rakomány, a kalózok váltságdíj reményében rabolták el a hajót, amit most egy orosz kikötőbe visznek, hogy ott átvizsgálják.

Moszkvai és izraeli források szerint ugyanakkor a hajóra Oroszország legmodernebb légelhárító fegyverének számító S-300-as rakétákat rakodtak Kalinyingrádban, aminek a kikötője híres a nemzetközi fegyvercsempészetben játszott fontos szerepéről.

A The Sunday Times szerint a Moszad titokban értesítette az orosz kormányt a rakományról, amit alvilági kapcsolatokkal rendelkező volt orosz katonai tisztek adtak el Iránnak. Ezután a Kreml nagyszabású mentőakciót indított, mivel Oroszországot rendkívül kínosan érintené, ha kiderülne, hogy fegyvereket hagyott bűnözők keze közé jutni vagy Iránnak eladni.

Ezt a gyanút erősíti, hogy Mihail Vojtenko, az Arctic Sea történetével rendszeresen foglalkozó, a hivatalos verziót megkérdőjelező Morszkoj Bjulletyeny tengerészeti hírportál főszerkesztője fenyegetések hatására nemrég elmenekült az országból.

Arról, hogy mi történt valójában, több verzió is napvilágot látott. A brit lap által idézett egyes moszkvai katonai források szerint a Moszadnak a hajó elrablásában is szerepe lehet: így akadályozta meg a fegyverek kézbesítését Iránnak, és lehetőséget nyújtott Moszkvának egy látványos mentőakció megszervezésére. Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelentek a hírek a hajó elrablásáról, a csempészek terve meghiúsult – és ez lehetett a Moszad célja.

Amennyiben Irán megkapta volna a szállítmányt, jelentősen javult volna a légvédelme. Katonai források szerint 50 százalékkal növelte volna az izraeli károkat egy, az iráni atomlétesítmények ellen indított támadás esetén.

Oroszország és a hajó finn tulajdonosa is tagadja a fegyverrakományról szóló híreket.

Ugyanakkor Simon Perez izraeli elnök egy nappal azután látogatott Moszkvába, hogy az orosz haderő megtalálta és elfoglalta a hajót. Négy órán keresztül tárgyalt zárt ajtók mögött Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, aki szóbeli garanciát adott arra, hogy Oroszország nem ad el modern fegyvereket Iránnak és Szíriának.