Nem lett szocialista betli Portugáliában

2009.09.27. 22:34
A kormányon lévő szocialisták az exit pollok szerint megnyerték a parlementi választást Portugáliában, azonban nem sikerült megismételniük 2005-ös sikerüket, így a többséget elvesztették a törvényhozásban. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint kisebbségi kormányzásra kényszerülnek, de nem lehet kizárni egy utolsó pillanatban megszülető koalíciót sem.

A szocialisták az exit pollok alapján megnyerték a vasárnapi parlamenti választást Portugáliában, írja az AP. Az RTP exit pollja szerint a Szocialista Párt (PS) az előrejlezéseknek megfelelően 36-40 százalékot szerzett, míg az ellenzéki, jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) a várakozásoktól némileg elmaradva 25-29 százalékot ért el.

A parlamentbe szintén bejutó két szélsőbaloldali és egy kisebb jobboldali párt is tíz százalék körüli eredményt ért el. A választási részvétel 60 százalék körül alakult.

A legutolsó közvélemény-kutatások már a szocialisták biztos győzelmét jósolták, azonban Sócratesék mégsem nyugodhattak meg teljesen, hiszen a győzelmüket jelző előzetes felmérésekkel szemben az elmúlt húsz leggyengébb eredményével vesztették el a június 7-i Európa Parlamenti választásokat.

A José Sócrates miniszterelnök által vezetett szocialisták a győzelem ellenére a 2005-ben elért 121-hez képest ezúttal csak 99-106 képviselői helyet szereztek a törvényhozásban, és így elvesztették parlamenti többségüket.

Ez pedig komoly csapás a 2005-ben nagyszabású reformtervekkel előálló Sócratesnek. A várhatóan 69-77 mandátumot szerző konzervatívokkal kötött esetleges nagykoalíció esetén a szociális kérdésekben kellene kompromisszumot kötnie, míg a Baloldali Blokk szövetsége a piacbarát miniszterelnök liberális intézkedéseit gátolná.

A választás előtt mindkét potenciális koalíciós partner elzárkózott egy esetleges koalíciótól, ezért a szocialisták várhatóan az 1999 és 2002 közötti időszakhoz hasonlóan ezúttal is kisebbségi kormányzásra kényszerülnek.

Ez a felállás megakaszthatja az elmúlt négy évben elkezdett reformokat, és megnehezítheti a döntéshozatalt a gazdasági válság alatt rekordnagyságú munkanélküliséggel és elszabaduló államadóssággal szembenéző egyik legszegényebb nyugat-európai országban. A kialakult helyzetről itt olvashatják elemzésünket>>>