Szörnyű tájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket

2009.10.01. 08:50 Módosítva: 2009.10.01. 10:26
Még ki sem heverte a Fülöp-szigetek a Ketsana tájfun pusztítását, máris megérkezett a következő vihar. A hatóságok által szupertájfunnak nevezett Parma szombaton csap le a szigetországra. A Ketsana közel 500 emberrel végzett.

Teljes készültségben vannak a hatóságok a Fülöp-szigeteken, ahol a múlt hét végén 477 ember életét követelte a Ketsana trópusi vihar. A tájfun miatt csaknem 700 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és a hatóságok szerint most újabb csapás jöhet. A Csendes-óceánon kialakult Parma tájfun ugyanis az ázsiai szigetország felé vette az irányt.

"Nagyon erős tájfunnal nézünk szembe, a legmagasabb szintű előkészületeket kell megtennünk" - figyelmeztetett a helyi meteorológiai szolgálat szóvivője. A hatóságok által csak szupertájfunnak nevezett ciklon ugyan lényegesen kevesebb csapadékot szállít majd, mint a Ketsana, de a benne uralkodó széllökések elérik a 200 kilométer per órát, ami a félelmek szerint jelentős pusztítást végez majd. A Parma jelenleg 600 kilométerre van a Fülöp-szigetek partjaitól - ha tartja jelenlegi irányát, akkor ugyanazokat a területeket sújtja majd, ahol az előző trópusi vihar is pusztított.

477-re emelkedett a Délkelet-Ázsián végigsöprő Ketsana tájfun halálos áldozatainak száma, a tájfun Vietnámban, Kambodzsában és a Fülöp-szigeteken pusztított. A három ország hatóságai arra figyelmeztetnek, hogy az adatok még koránt sem véglegesek, mert sokakat eltűntként tartanak nyilván.

A vietnámi hatóságok szerint az országon átvonult Ketsana tájfun miatt már 86-an haltak meg, 16 embert pedig még keresnek. A tragédiát főként a földcsuszamlások okozták, miután a hegyvidéki területek talaját átáztatta az eső, és több településre sárlavina zúdult.

Kambodzsában az áradások végezték a legtöbb pusztítást. Az indokínai országban 14 áldozata van a szélsőséges időjárásnak. Bár a tájfun időközben trópusi viharrá szelídült, még így is olyan mennyiségű csapadékot szállít, hogy számos települést teljesen ellepett a víz. A legsúlyosabb helyzet a híres Angkor melletti városban, Sziem Reápban alakult ki, ahol a Ketsana még mindig képes volt lakóházakat tönkretenni. A segélyszervezetek szerint ezrek otthonát rombolta le a ciklon.

A Fülöp-szigetekre még a hét végén csapott le a Ketsana: a szigetországban a legfrissebb adatok szerint már 277-en haltak meg, miután négy évtizede nem látott mennyiségű eső zúdult a fővárosra, Manilára, és a környék tartományaira. A hatóságok szerint az adatok nem véglegesek, 42 embert ugyanis még mindig nem találtak meg.