Elérte a Fülöp-szigeteket a szupertájfun

2009.10.03. 10:01 Módosítva: 2009.10.03. 12:36
Helyi idő szerint szombat délután megérkezett a Fülöp-szigetekhez a Parma nevű tájfun, amely azonban irányt változtatott, és így várhatóan elkerüli a sűrűn lakott országrészeket. Több északi tartományban fákat, villanypóznákat döntött ki, utak váltak járhatatlanná. A tájfun Tajvan felé vonul majd tovább.

Elérte a Fülöp-szigetek északi csücskét a Parma tájfun, amely a pénteki előrejelzésekhez képest irányt változtatott, és elkerüli a sűrűn lakott körzeteket. A hatóságok nem lesz olyan pusztító, mint eredetileg tartottak tőle, a vihar várhatóan csak a szigetvilág északi csücskét fogja érinteni. Az irányváltás miatt azonban Tajvan is veszélybe kerülhet, írja az AP.

Az óránként mintegy 175 kilométeres sebességgel száguldó, heves esőzésekkel kísért vihar a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától 405 kilométernyire északra több tartományban fákat és villanypóznákat döntött ki, háztetőket sodort magával. A kidőlt fák, leszakadt vezetékek miatt sok út járhatatlan. Áldozatokról, sérültekről egyelőre nem tudni.

A Parma miatt korábban több tízezer embert költöztettek ki otthonából a hatóságok. Szombaton a tájfun 120 kilométernyire keletre volt Luzontól, a csendes-óceáni szigetország legnagyobb és legnépesebb szigetétől, és 17 kilométeres óránkénti sebességgel északnyugati irányba haladt, heves esők, és széllökések kísérték.

Esetleges áldozatokról nem érkeztek jelentések. A meteorológiai hivatal szerint utoljára három éve söpört végig ilyen erős tájfun a Fülöp-szigeteken.

A hatóságok szombatra virradóra feloldották a főváros körzetére bejelentett erős viharjelzést, de helyi tisztségviselők arra kérték a fővárosban és környékén a múlt heti árvíz után átmeneti szállásokon menedéket talált félmillió embert, hogy egyelőre maradjanak jelenlegi lakhelyükön. Gloria Macapagal Arroyo elnök az állami televízióban további heves esőzések veszélyére figyelmeztetett, és arra kérte a menekülteket, hogy még egy éjszakára maradjanak a menedékhelyeken.

A csendes-óceáni amerikai haditengerészet két hajója szükség esetére készenlétben áll Manila partjainál, több száz katonával, továbbá orvosi és más segítséggel a fedélzetén.

A térségen nemrég végigsöprő Ketsana tájfun összesen több mint 400 halottat hagyott maga után a Fülöp-szigeteken, Vietnamban, Kambodzsában, Laoszban és Thaiföldön. A fővárosban és más sűrűn lakott körzetekben a nyugati partvidéken a Ketsana tájfun után áradások voltak, amelyek után még tart a mentés. Az árvíz csaknem háromszáz halálos áldozatot követelt.