A palesztinok ENSZ-segítséggel oldanák a jeruzsálemi feszültséget

2009.10.08. 22:40 Módosítva: 2009.10.08. 22:49

Az ENSZ-főtitkár beavatkozását kérte csütörtökön New Yorkban a palesztin külügyminiszter a jeruzsálemi feszültség enyhítésére. Rijád al-Malki tájékoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt arról, hogy az izraeli hatóságok hogyan lépnek fel a palesztinokkal szemben Jeruzsálemben, illetve beszélt az al-Aksza mecset ellen elkövetett izraeli akciókról.

A jeruzsálemi Mecsetek terét övező konfliktus szeptember végén újult ki, miután palesztinok tiltakoztak, amiért zsidó zarándokok léptek a területre, miközben a Fatah szerint az izraeli hatóságok a muzulmán hívőket kitiltják a térről. A Mecsetek terén található a Szikladóm és az al-Aksza mecset, alattuk húzódik a Siratófal.

Az elmúlt hónapban többször is összecsaptak egymással palesztin fiatalok és izraeli rendőrök a jeruzsálemi óváros muzulmán negyedében. Az incidensek sorozata azzal kezdődött, hogy a rendőrök lezárták a Mecsetek terét, és szétoszlatták muzulmán hívők egy csoportját.

A Fatah mozgalom péntekre tüntetéseket és általános sztrájkot hirdetett a palesztin területeken, hogy "megvédjék Jeruzsálemet", amelynek óvárosában ismét izzik a levegő a vallási feszültségek miatt. A Fatah központi bizottsága csütörtökön kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a tüntetésekkel és az általános sztrájkkal "kinyilvánítják a palesztin nép ragaszkodását Jeruzsálemhez, a független palesztin állam örök fővárosához".