Megbukott a román kormány

2009.10.13. 15:48
Ügyvezetőként működhet tovább az Emil Boc vezette román kisebbségi kormány, miután a parlament kedden megszavazta az ellenük benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az államfő joga az új miniszterelnök-jelölt megnevezése, határidőt viszont nem ír elő számára az alkotmány. A november végi elnökválasztás után dőlhet el a kormány sorsa.

Bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg kedden a román parlamentben az ellenzék a Demokrata Liberális Párt (PD-L) Emil Boc vezette kisebbségi kormányát. Az indítványt október 6-án nyújtotta be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), miután felbomlott a PD-L és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagykoalíciója. (A kormány bukásának előzményeiről itt olvashat)

Az indítványt a keddi szavazáson 258 képviselő támogatta, az elfogadáshoz 236 szavazat is elég lett volna. A rendszerváltás óta most fordult elő először, hogy bizalmatlansági indítvánnyal buktattak meg kormányt Romániában.

A PNL elnöke és államfőjelöltje, Crin Antonescu azzal indokolta a lépést, hogy szerinte a november végén esedékes elnökválasztásig egy független kormányfő vezette szakértői kormánynak kéne irányítania Romániát.

A bizalmatlansági indítvány megszavazása ugyanakkor nem jelenti feltétlenül azt, hogy Romániában új kormány alakul. A jelenlegi kormány ügyvivő kormányként tevékenykedhet tovább addig, amíg az államfő ki nem jelöli az új miniszterelnököt, és a parlament meg nem szavazza az új kormányfő által javasolt kabinet összetételét, írja a Transindex. (További részletek a kormányválságról itt olvashatóak.)

Az államfő azonban saját hatáskörben dönthet az új kormányfő megnevezésének időpontjáról, az alkotmány ugyanis nem szab erre határidőt, így egyelőre nem világos, hogy mikor kezd kormányozni egy olyan kabinet, amelyiknek megvan a parlamenti támogatottsága.

Az államfőnek a miniszterelnök-jelölt állításához egyeztetnie kell a parlamenti pártokkal, de nem kötelessége, hogy a legnagyobb támogatottságú pártot vagy koalíciót bízza meg a kormányalakítással. Mivel a jelenlegi elnök, Traian Basescu a PD-L színeit képviseli, elképzelhető, hogy ismét Emil Bocot jelöli majd miniszterelnöknek.

Ha a parlament két próbálkozás után sem szavaz bizalmat az új kormánynak, és az első felkéréstől számítva eltelt 60 nap, az államfő feloszlathatja a parlamentet, ekkor előrehozott választásokat írnak ki. Ha ez a verzió valósul meg, a választások időpontja legkorábban decemberben lehet, aminek két oka is van: egyik a 60 napos határidő, a másik, hogy az államfő mandátumának utolsó fél évében nem lehet feloszlatni a parlamentet.

Romániában november 22-én tartják az államfőválasztás első fordulóját. A várakozások szerint második fordulóra is szükség lesz, aminek várható időpontja december 6. Az elnökválasztás eredményét pedig azért is érdemes megvárni, mert a román jogrend szerint az elnök személye, illetve az őt delegáló párt meghatározza a parlament működését.