Tizenkét évet kapott egy iráni-amerikai szociológus

2009.10.20. 15:29 Módosítva: 2009.10.20. 15:33
Elítéltek Iránban egy iráni-amerikai állampolgárságú szociológust, akit az elnökválasztás utáni zavargások alatt vettek őrizetbe. A férfit kémkedéssel és a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták, az amerikai külügy hiába kérte szabadon engedését.

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték Iránban Kian Tajbakhsh iráni-amerikai állampolgárságú szociológust, akit a júniusi vitatott elnökválasztást követő zavargások idején vettek őrizetbe, közölte kedden a férfi ügyvédje. Husang Azari az IRNA hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy kézhez kapta az ítéletet, de a törvény tiltja, hogy további részleteket közzétegyen. Az ügyvéd egyúttal bejelentette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Tajbakhsh volt az egyetlen amerikai állampolgár az ellenzékiek ellen indított csoportos bírósági eljárásban, az ellene felhozott vádak között szerepelt kémkedés, kapcsolat felvétele "külföldi elemekkel" és Irán nemzetbiztonságának veszélyeztetése.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter augusztusban felszólította az iráni hatóságokat, hogy engedjék szabadon a tudóst.

Tajbakhsh 2007-ben már négy hónapot töltött az iráni hatóságok őrizetében, akkor három másik iráni-amerikai állampolgárral együtt a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták. A hatóságok százezer dolláros óvadék ellenében helyezték szabadlábra.

Muszavit támadják

Eközben az iráni parlament száz képviselője, a 290 tagú törvényhozás több mint harmada kedden panaszt emelt Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei főügyésznél Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt ellen, aki szerintük megsértette az iszlám köztársaság jó hírnevét, továbbá köz- és magánvagyonban okozott károkat.

Muszavi azt állítja, hogy a júniusi iráni elnökválasztáson tömeges csalásokat követtek el Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása érdekében. Muszavi, aki a második helyen végzett a voksoláson, múlt vasárnap fogadkozott, hogy az elnökválasztás után kibontakozott ellenzéki mozgalom folytatódni fog.