A koszovói sajtó szerint albánok fulladtak a Tiszába

2009.10.22. 10:22 Módosítva: 2009.10.22. 14:43
Pristinai lapjelentések szerint tíznél is több koszovói albán fulladt a Tiszába előző héten, amikor megpróbált illegálisan Szerbiából Magyarországra jutni. A magyar rendőrség megerősítette, hogy vasárnap egy nő holttestét találták meg Martonosnál, míg csütörtök délután egy férfi holttestét hozták felszínre a katonai búvárok Röszke közelében. Egyelőre nem tudni, hogy valóban az említett menekültekről van-e szó.

A katonai búvárok egy férfi holttestét találták meg a Tiszában Röszke közelénél, erősítette meg az Indexnek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Azt is elmondta, hogy vasárnap már megtalálták egy nő holttestét a folyóban Martonosnál.

Pristinai lapjelentések szerint tizenöt koszovói albán fulladt a Tiszába az előző héten, amikor megpróbált illegálisan Szerbiából Magyarországra jutni. A sajtószóvivő egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy valóban az említett menekültek holttestét találták-e meg, a kutatás jelenleg is folyik.

Csütörtökön írták meg a lapok

A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint az eset október 14. és 16. között, a folyó Szeged alatti szakaszán történt, tizennyolc-tizenkilenc ember utazott egy bárkán, amely elsüllyedt. Egy férfi megmenekült, és kimentette két gyerekét is, de a feleségén már nem tudott segíteni, erősítette meg Pristinában Aljbana Bechiri, a koszovói külügyminisztérium szóvivője. A többiekről azóta nincs hír, ezért gondolják, hogy valamennyien a Tiszába vesztek.

A külügyi szóvivő szerint minisztériuma felszólította azokat, akik úgy gondolják, hogy az eltűntek között családtagjaik lehetnek, hogy jelentkezzenek. Koszovó bécsi nagykövete pedig Magyarországra utazott tájékozódni.

Az apát és gyerekeit megtalálták

A rendőrök október 15. után folyamatosan terepkutatást végeztek a tiszai szerb-magyar határszakaszon, de sem további határsértőket, sem holttesteket nem találtak, reagált korábban a magyar rendőrség a csütörtöki pristinai sajtóhírekre.

Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: október 15-én találták meg azt az apát és két, kihűlés miatt életveszélyes állapotba került gyermekét, akik a Tiszán próbáltak Szerbiából Magyarországra átszökni. További határsértőkre utaló jeleket azonban akkor nem találtak, pedig folyamatos terepkutatást végeztek a határrendészek a területen.