Gyerekeknek kellett nézniük a kivégzést

2009.10.25. 18:29
Gyerekeknek is végig kellett nézniük két férfi kivégzését az egyik szomáliai településen, ahol a kormány ellen harcoló al-Sabab iszlamista csoport még iskolai szünetet is elrendelt, hogy mindenki ott legyen. Az iszlamisták már korán fegyvert adnának a gyerekek kezébe, hogy legyen utánpótlásuk a jövőben.

Több száz embernek, köztük gyerekeknek kellett végignéznie Szomáliában, ahogy iszlamisták kivégeznek két kémkedéssel vádolt férfit, írja a BBC. Az ENSZ által elismert kormány ellen lázadó al-Sabab csoport fegyveresei hangosbeszélőkkel járták a települést, és mindenkit felszólítottak, hogy vegyenek részt a kivégzésen, mondták Merca lakói.

A fegyveresek azt is elrendelték, hogy a kivégzések napján zárjanak be az iskolák, hogy a gyerekek is mindenképpen megnézhessék, ahogy a kivégzőosztag agyonlövi a két férfit.

Kismayóban pedig azt mondták, hogy az al-Sabab nyereményjátékot rendezett a településen a fiataloknak, amelyen AK-47-es gépfegyvereket és kézigránátokat lehetett nyerni. Azt mondták a szülőknek, hogy már a lehető legkorábban tanítsák meg a fegyverhasználatot gyerekeiknek.

A Szomáliában működő emberi jogi szervezetek szerint az iszlamisták ehhez hasonló módszerekkel próbálják hosszú távon biztosítani utánpótlásukat az ország megszerzéséért folytatott harcban.