Megkezdődött Karadzsics pere Hágában

2009.10.26. 09:43 Módosítva: 2009.10.26. 10:15
Megkezdődött hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéken a népirtással vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök büntetőpere, de azonnal el is napolták, mert a vádlott nem jelent meg a bíróság előtt.

A boszniai háború politikai főbűnösét kétrendbeli népirtással vádolják a 10 ezer ember életét kioltó szarajevói ostrom, valamint a 8 ezer srebrenicai muszlim kivégzését is magában foglaló hadművelet miatt, de gyilkosságok, kínzás, nemi erőszak, a lakosság elüldözése, kényszermunka is szerepel a vádpontok között.

Karadzic, aki állítása szerint még nem tudta áttanulmányozni vaskos ügyiratát, múlt héten már jelezte, hogy bojkottálja perének kezdetét.A bírák úgy döntöttek, hogy az eljárás kedden délután folytatódik. Az elnöklő dél-koreai bíró, O Gon Kvon jelezte, hogy amennyiben Karadzic akkor sem jelenik meg, várhatóan kineveznek egy ügyvédet, aki képviselni lesz hivatott a vádlottat.

A hágai tárgyalóterem
A hágai tárgyalóterem

Karadzic hivatalosan maga látja el védelmét, bár a háttérben számos jogi tanácsadó segíti ebben. O Gon bíró felkérte a vádlottat, hogy a továbbiakban ne akadályozza a törvényszék munkáját.

Az eljárás a vádirat ismertetésével kezdődik - ezt halasztották el egy nappal a hétfői döntéssel. A jövő hét lenne a védelemé, amikor Karadzicnak kellene előterjesztenie saját változatát a történtekről.

Az 1992-1995 közötti boszniai háború százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagyott maga után. Karadzic mellett a még mindig bujkáló Ratko Mladic katonai vezetőt és a három évvel ezelőtt hágai börtönében elhunyt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt tartják számon a hadműveletek irányítójaként.

Az eljárás gyorsításának érdekében az ügyészek már módosították, rövidítették a vádiratot, amely immár csak hetven oldalból áll, és alig tucatnyi településre összpontosít. A per így is várhatóan évekig tart majd.

Karadzic nem ismerte el a törvényszék illetékességét az ügyben, és önnön bűnösségéről is csak közvetetten - hallgatással - nyilatkozott, nemlegesen. A vádlott büntetése életfogytiglani börtön lehet.