Korrupcióval vádolnak egy volt horvát minisztert

2009.10.28. 21:58
Tíz cég jelentkezett arra a katonaiteherautó-tenderre, amit 2004 végén írt ki a horvát honvédelmi minisztérium. A tárca vezetője azonban törölte a versenytárgyalást, és közvetlenül beszélgetett egy céggel. Végül ez a vállalkozás szállított 39 járművet 4,8 millió euróért. Az ügyészség vádat emelt, ugyanis szerinte ez a szerződés 1,4 millió euróval kárt okozott az államnak.

Korrupció miatt vádat emeltek szerdán Berislav Roncevic volt horvát védelmi miniszter ellen. A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben politizáló volt minisztert (és egykori helyettesét) azzal vádolják, hogy egy katonaiteherautó-vásárlási ügyben legkevesebb 1,4 millió euróval megkárosította az államot

Roncevic az első magas rangú horvát politikus, aki ellen korrupció miatt eljárás indul az uniós tagságra törekvő Horvátországban, amire Brüsszel állandó nyomást gyakorol a korrupció elleni harc fokozása érdekében. Roncevic 2003 és 2008 között volt a védelmi tárca vezetője. A korrupciós ügy 2004 végére nyúlik vissza.

Az ügyészség szerint a volt miniszter és helyettese koncessziós szerződést írt alá az Iveco nevű horvátországi megbízottjával, az Eurokamionnal 39 katonai teherautó szállításáról 4,8 millió euró értékben. A megrendelést közvetlenül az Eurokamionnal tárgyalták meg, miután törölték a versenytárgyalást, amelyen összesen 10 cég jelentkezett. Az egyik vállalat a kifizetett számlánál jóval olcsóbban (1,4 millió euróért) vállalta volna a szállítást.

A 2007. választások után Roncevic belügyminiszter volt, 2008 októberében menesztették tisztségéből. Jelenleg a jobboldali HZD parlamenti képviselője. A volt miniszter szerint "politikai indítatásból" indítottak ellene eljárást.