Letartóztattak több száz ellenzékit Etiópiában

2009.11.03. 12:10 Módosítva: 2009.11.03. 12:10
Az ellenzéki politikusok letartóztatásával akarja garantálni győzelmét az uralkodó Népi Forradalmi Demokratikus Front, állítják az ellenzéki pártok. A kormány szerint valójában bűnözőket börtönöztek be, akik történetesen ellenzékiek is.

Tömegesen tartóztatják le az etióp ellenzék szerint pártjaik tagjait a hatóságok. Állításuk szerint a hatalom így akarja ellehetetleníteni, hogy elinduljanak a májusi választásokon. Az ellenzéki pártok listákat juttattak el a Reuters brit hírügynökséghez a letartóztatottak nevével és letartóztatásuk helyével.

Az elemzők szerint az uralkodó Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) nagy fölénnyel nyeri majd a 2010-es választásokat. Az ellenzék szerint csak azért, mert a kormány zaklatással próbálja elriasztani tagjaikat a versenyben való részvételtől.

A hatóságok tagadják ezt a vádat, azt állítják, csak bűnözőket tartóztatnak le. "Tudomásom szerint senkit nem börtönöztek be vagy gyilkoltak meg politikai tevékenysége miatt. Viszont nem engedhetünk szabadon bűnözőket csak azért, mert ellenzékiek" - jelentette ki Bereket Szimon tájékoztatási miniszter, aki szerint az ellenzéki pártok azért próbálják hiteltelenné tenni a választásokat, mert nincs esélyük a győzelemre.