Trópusi vihar ölt meg negyven embert Vietnamban

2009.11.03. 19:03
Legalább negyven ember halálát okozta a Mirinae nevű trópusi vihar Vietnamban. Hétvégén még tájfunként söpört végig a Fülöp-szigeteken, ahol tizenkilencen haltak meg.

Vietnam középső tartományait hétfőn érte el Mirinae, de még azelőtt trópusi viharrá szelídült, hogy a szárazföld fölé érkezett. Egy tartományi tisztségviselő szerint "nincsenek nagyon heves esőzések", de több területen is súlyos áradásokat okozott a vihar.

"Az áldozatok többségét az áradások ölték meg" - közölte a vietnami katasztrófavédelem egyik munkatársa. A hivatalos adatok szerint legalább negyven ember halt meg, tizenegyen eltűntek, és ötvenkilencen megsérültek. Becslések szerint a vihar 2600 házat rongált vagy semmisített meg, és 1800 hektárnyi termőföld került víz alá.

Bár az ítéletidő érkezése előtt több mint ötvenezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről, sokakat ejtett csapdába a víz. Kedden még mindig voltak olyanok, akik háztetőkön várták a segítséget.

Phu Yen tartományban az óránként száz kilométert is meghaladó szelekkel érkező vihar földcsuszamlásokat is okozott. A halálos áldozatok közül többen ebben a tartományban haltak meg. Az ár számos falut elvágott a külvilágtól, a lakosok a házak tetején próbálják meg átvészelni a katasztrófát. Súlyos a helyzet Binh Dinh és Khanh Hoa tartományokban is.

Mirinae, még tájfunként, 19 embert ölt meg a Fülöp-szigeteken, ahol hétvégén vonult át.