Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Strasbourg szerint jogsértő az iskolai feszület

2009.11.03. 16:54 Módosítva: 2009.11.03. 17:04
Egy hét éve húzódó ügy végére tett pontot az Emberi Jogok Európai Bírósága. Kimondták, hogy a tantermekben elhelyezett keresztek szülői és diákjogokat sértenek.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztálytermekben található feszület miatt.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől a sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.

Az ügy a 2001-2002-es tanévre nyúlik vissza. A felperes Solie Lautsi olasz állampolgárságú nő, Abano Terme-i lakos volt, akinek akkor 11, illetve 13 éves két gyermeke - Dataico és Sami Albertin - a helyi általános iskolába járt, és minden osztályterem falán feszület volt elhelyezve. A nő szerint ez sérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét, ezért panaszt tett az iskolánál.

Panaszát elutasították, de ő végigjárta az összes olaszországi jogorvoslati lehetőséget, ami előfeltétele volt annak, hogy Strasbourghoz fordulhasson.

Az egyház zászlaja

A panasz elutasításának indokai közt a különböző bírósági szinteken olyan megállapítások hangzottak el, hogy a kereszt nem csupán vallási jelkép, hanem az olasz alkotmányban egyedüliként megemlített egyház "zászlaja", "az olasz történelem és kultúra, az olasz identitás jelképe", illetve "az olasz polgári értékek szimbóluma".

A strasbourgi emberi jogi bíróság azonban úgy foglalt állást, hogy a diákok "könnyen értelmezhetik" a feszületet vallási jelképnek, és az osztálytermekben való elhelyezése sérelmes lehet a más vallásúak, illetve az ateisták számára.