Árpád
-2 °C
4 °C

Nincs új kormány Romániában

2009.11.04. 15:12 Módosítva: 2009-11-04 16:32:04
Tartóssá válhat a kormányválság Romániában, miután a várakozásoknak megfelelően leszavazták Lucian Croitoru névsorát. Elképzelhető, hogy új választásokat kell kiírni.

Lucian Croitoru kijelölt miniszterelnöknek nem sikerült elfogadtatnia kormányát a román parlamenttel.

A szenátus és a képviselőház együttes ülésén 250 honatya szavazott ellene, csak 189-en mellette.

Ahhoz, hogy az új összetételű csapatot be lehessen iktatni hivatalába, legalább 236 szavazatra lett volna szükség a 471 tagú törvényhozó testületben.

Az eredmény várható volt, mivel a Traian Basescu által kormányalakításra kijelölt bankembert eleve nem támogatta a parlamentben 65 százalékos többséget képviselő ellenzék, vagyis a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Ez utóbbiak továbbra is ragaszkodnak Nagyszeben német ajkú polgármesteréhez, Klaus Johannishoz.

Croitoru a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökének tanácsadója. Kormányának összeállításakor ügyelt arra, hogy szakértők és politikusok egyaránt felkerüljenek a kormánylistára, bár az utóbbiak csak a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) soraiból kerültek ki.

Nem nyerték el a bizalmat

A névsort már két héttel ezelőtt bemutatta a parlamentnek, de az illetékes szakbizottságok a javasolt kormánytagok meghallgatása után szinte mindegyiket alkalmatlannak találták. Az érintettek kifejtették: nem szakmai, hanem politikai okokból utasították el személyüket.

A mostani plenáris ülésen valóban nem sok illúziót dédelgethetett a kormányalakításra kijelölt Croitoru. Hiába hivatkozott a gazdasági válságból eredő nehézségekre, arra, hogy szerinte a politikailag ingatag helyzet elhúzódásával az ország jelenlegi, 3,5 milliárd eurós forrásigénye 5 milliárdosra nőne, mivel a reformok elmaradása miatt sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF), sem az Európai Unió nem folyósítja az esedékes hitelrészletet.

Az ellenzéki pártok viszont azzal érveltek, hogy Basescu nem hagyhatja figyelmen kívül a parlamenti többség akaratát, Croitorunak ezért eleve vissza kellett volna lépnie. Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök a szavazás után bejelentette: ismételten fel fogja szólítani az államfőt, hogy Johannist bízza meg kormányalakítással.

Csak a bizonytalanság biztos

Az alkotmányos játékszabályok szerint Basescunak most újabb személyt kellene felkérnie kormányalakításra. Nem köti semmiféle határidő, ezért senki nem is tudja, meddig tart még a kormányválság. Addig is a helyén marad Emil Boc korábban megbuktatott, most csupán ügyvivőként működő kormánya.

Mihelyt az államfő megbízást ad valakinek, Croitoruhoz hasonlóan neki is tíz nap áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy összeállítsa kormánya névsorát, ezt követően neki is bizalmi szavazást kell kérnie a parlamentben. Ha ő is elvérzik, továbbra is a Boc-kormány marad hivatalban.

Az alkotmány szerint azonban a második kormányalakítási kudarc már a parlament feloszlatását is lehetővé teszi, és akkor az államfő új választásokat írhat ki. Basescu azonban ezt egyelőre azért nem teheti meg, mert - ugyancsak az alkotmány értelmében - az államfő a mandátumának lejártát megelőző hat hónapban nem eresztheti szélnek a törvényhozó testületet. A várhatóan december 6-án, a második fordulóval befejeződő államfőválasztás győztese azonban - ez lehet akár Basescu is - már kiírhatja az új választásokat, ha szükségét látja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?