Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csak márciusban folytatódik Karadzsics pere

2009.11.05. 18:31
Márciusig elnapolták a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics perét Hágában. A bíróság jogi képviselőt rendelt ki Karadzsics mellé, és a testület szerint az ügyvédnek több hónapra is szüksége lehet a felkészülésre.

Jogi képviselőt rendelt ki csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Radovan Karadzics volt boszniai szerb vezető mellé, a testület egyúttal bejelentette, hogy március elsejéig elnapolta az előző héten kezdődött pert.

A bírák úgy vélték, hogy még a legtapasztaltabb jogi képviselőnek is szüksége van felkészülési időre a bonyolult eljáráshoz, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Karadzsics eddig maga látta el védelmét, tíz hónapos haladékot kért dossziéjának áttanulmányozására, majd miután ezt nem kapta meg, bojkottálta az eljárást. Csak a negyedik tárgyalási naponjelent meg, hogy ismét haladékot kérjen.

A bírák már korábban megfenyegették Karadzsicsot, hogy ha tovább bojkottálja az eljárást, jogi képviseletére hivatalból jelölnek ki ügyvédet. Karadzsics eddig elutasította ezt a megoldást.

A 2008-ban elfogott Karadzsicsot a szarajevói és a srebrenicai népirtással vádolják, a volt boszniai szerb vezető akár életfogytiglant is kaphat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?