Jusztina
1 °C
16 °C

Csak márciusban folytatódik Karadzsics pere

2009.11.05. 18:31
Márciusig elnapolták a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics perét Hágában. A bíróság jogi képviselőt rendelt ki Karadzsics mellé, és a testület szerint az ügyvédnek több hónapra is szüksége lehet a felkészülésre.

Jogi képviselőt rendelt ki csütörtökön a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék Radovan Karadzics volt boszniai szerb vezető mellé, a testület egyúttal bejelentette, hogy március elsejéig elnapolta az előző héten kezdődött pert.

A bírák úgy vélték, hogy még a legtapasztaltabb jogi képviselőnek is szüksége van felkészülési időre a bonyolult eljáráshoz, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Karadzsics eddig maga látta el védelmét, tíz hónapos haladékot kért dossziéjának áttanulmányozására, majd miután ezt nem kapta meg, bojkottálta az eljárást. Csak a negyedik tárgyalási naponjelent meg, hogy ismét haladékot kérjen.

A bírák már korábban megfenyegették Karadzsicsot, hogy ha tovább bojkottálja az eljárást, jogi képviseletére hivatalból jelölnek ki ügyvédet. Karadzsics eddig elutasította ezt a megoldást.

A 2008-ban elfogott Karadzsicsot a szarajevói és a srebrenicai népirtással vádolják, a volt boszniai szerb vezető akár életfogytiglant is kaphat.