Olivér
4 °C
8 °C

Izrael elengedte a fegyvercsempészhajót

2009.11.05. 14:28 Módosítva: 2009-11-05 14:28:35
Valószínűleg a Hezbollahé volt az a 300 tonnás arzenál, melyet a Francop nevű konténerszállítón találtak. A legénység nem tud semmiről, legalábbis ezt állították.

Izrael csütörtökön elengedte az előző hajnalban elfogott Francop teherhajót és annak legénységét, miután kirakodták annak teljes csempészett fegyverrakományát.

"A hajót már el is hagyta az asdodi kikötőt, teljes legénységével együtt" - közölte a hadsereg sajtószolgálata.

A mintegy 300 tonnás fegyverrakomány, amely 40 konténerbe rejtve lapult a fedélzeten lévő összesen 600 hajókonténer között, izraeli közlések szerint a libanoni síita Hezbollah szervezet felfegyverzésére szánt iráni szállítmány volt.

A legénység tagjai azonban a nyomozók szerint nem tudtak róla.

Komplett arzenál

A konténerszállító hajón az izraeli hatóságok több mint háromezer (korábbi közlések szerint sorozatvetőkbe való) föld-föld rakétát, néhány ezer aknavetőgránátot és nagy kaliberű tüzérségi fegyverekhez való lövedéket, valamint hátrasiklás nélküli lövegeket, aknavetőket, gránátvetőket, kézigránátokat, géppisztolyokat és hozzájuk való lőszereket találtak.

A hadsereg csütörtöki közlése szerint az antiguai zászló alatt lengyel kapitánnyal közlekedő német hajó az egyiptomi Dumjátból a szíriai Latakia kikötőjébe tartott, ahonnan szárazföldön Libanonba vitték volna több millió dollár értékű fegyverszállítmányát. Feltételezések szerint az Iránból érkezett szállítmányt az egyiptomi kikötőben rakodták be a Francop fedélzetére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?