Irán atomtöltetekben használatos szerkezetekkel kísérletezik

2009.11.06. 06:17
Szupertitkos nukleáris technológiához jutott egyelőre ismeretlen forrásból Irán. A kétpontos implóziós szerkezettel végzett kísérletek célja az atomtöltetek lekicsinyítése, hogy azokat rakétára szerelhessék. Irán szerint a kísérletek polgári célúak, bár a technológiának békés felhasználási lehetősége nem ismert.

Iráni tudósok atomtöltetekben használatos, fejlett technológiájú szerkezettel folytattak kísérleteket, írja a Guardian a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésére hivatkozva. A diplomáciai forrásokból a brit lap birtokába került jelentés szerint az irániak olyan, úgynevezett kétpontos implóziós szerkezettel kísérleteznek, amely lehetővé teszi az atomtöltetek lekicsinyítését, hogy azokat rakétákra szerelhessék.

Jóllehet a technológiát az atomhatalmak már jó ideje alkalmazzák, hivatalosan a létezése is titok, írja a Guardian. A lap szerint abból a dossziéból, amelyet az ügynökség állított össze az iráni atomfegyver-fejlesztésre utaló értesülésekről, egyes részletek már korábban is nyilvánosságra kerültek. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy a dosszié olyan dokumentációkat is tartalmaz, amelyek e fejlett atomtöltet-technológiáról szólnak.

A lap egyik nyugati diplomáciai forrása szerint most az a kérdés, hogy ki adta át a technológiát Iránnak. Washington és London attól tart, hogy ha december végéig nem sikerül a feszültséget legalább átmenetileg oldó egyezségre jutni Teheránnal, Izrael "beindíthatja" az iráni atomfejlesztés visszavetésére kidolgozott katonai beavatkozási terveket, aminek beláthatatlan következményei lehetnének a közel-keleti térségben.

A lap szerint Irán annyit elismert, hogy végzett mikromásodpercnyi időre szinkronizált, többszörös nagy erejű detonációs kísérleteket, de azt állította, hogy ezeknek polgári céljuk volt. Nyugati szakértők szerint azonban az ilyen kísérleteknek nincs polgári célokkal magyarázható alkalmazásuk, viszont az összehangolt detonációs eljárás az atomfegyver-technológiában jól ismert. Ezek a etonációk préselik össze a töltetek magvát a kritikus tömeg eléréséig.