Börtönhajóra kerülnének az olasz rabok

2009.11.09. 15:20
Az olasz kormány a börtönök túlzsúfoltsága miatt börtönhajó bevezetését tervezi. A 320 cellás hajón 640 rab férne el, Nápolynál horgonyozna.

A börtönök telítettsége miatt speciálisan rabok fogva tartására épített hajókon is elhelyeznének ezentúl elítélteket Olaszországban, jelentette hétfőn az olasz sajtó.

Vernon C. Bain New York mellett
Vernon C. Bain New York mellett

Silvio Berlusconi kormánya felkérte a Fincantieri hajóépítő vállalatot, hogy készítsen tervet egy olyan hajó megépítésére, amely 320 cellában összesen 640 rab befogadására lenne képes. Az olasz hatóságok ötvenmillió eurót szánnak a börtönhajóra, amely a tervek szerint Nápoly partjainál vagy a Rómától északra fekvő Civitavecchia kikötőváros közelében horgonyozna.

Kormányzati források szerint olcsóbb és egyszerűbb megoldás egy börtönhajót kialakítani, mint felépíteni egy hagyományos szárazföldi börtönt.

Olaszországban évtizedek óta súlyos gondokat okoz a börtönök túlzsúfoltsága. Annak ellenére, hogy 2006-ban számos elítéltet kegyelemben részesítettek, továbbra is drámai a helyhiány a büntetés-végrehajtási intézetekben: 206 börtönben 65 ezer rabot tartanak fogva, csaknem 22 ezerrel több embert, mint amennyi befogadására az épületek elvileg alkalmasak.