Árpád
-2 °C
4 °C

Honeckerné a szocializmusra vár Chilében

2009.11.09. 08:07
Teljes névtelenségben, hűséges barátoktól és kommunistáktól körülvéve, a világtól visszavonultan éli napjait az egykori NDK legbefolyásosabb asszonya, Margot Honecker abban a makacs hitben, hogy egyszer visszatér a szocializmus.

A berlini fal húsz éve ledőlt, de Erich Honecker egykori kelet-német vezető 82 éves özvegyét chilei barátai alkotta fal védelmezi, akik 17 éve tartják tőle távol a sajtót és a kíváncsi szemeket.

"Nyugalomban él, és így fog a jövőben is. Nem akar a lapokban, a sajtóban szerepelni" - mondta a francia hírügynökségnek Luis Corvalan, a chilei kommunista párt volt főtitkára, Margot Honecker bizalmas barátja, akivel 2001-ben interjúkötetet jelentetett meg A másik Németország, az NDK címmel. A szelíd arcú, de rettegett hatalmú Margot Honecker 26 éven át oktatási miniszter volt, ő vezette be a katonai oktatás doktrínáját a középiskolákban. "Továbbra is hű maradt a meggyőződéséhez. Még ma is nagy harcos" - tette hozzá Corvalan.

"A szocializmus visszatér, pont Németországban miért ne tenné?" - vetette oda Margot Honecker nemrégiben az ARD német televízió forgatócsoportjának, amelynek sikerült néhány szót kicsikarnia belőle Santiago elővárosában álló háza előtt. "Az elgondolásaim érvényesek. Most is aktuálisak" - hangoztatta a Que Pasa chilei magazinnal való szűkszavú levélváltásában.

A volt vörös first lady, ahogyan egyik életrajzírója nevezte, 1992-ben érkezett Chilébe lányával, Sonjával, három évvel a fal leomlása után, egy évvel a férje előtt, akik a német igazságszolgáltatás egészségügyi okokból szabadon engedett. Erich Honecker 1994-ben halt meg rákban.

A szocialista Salvador Allendét 1973-ban megbuktató államcsíny után az NDK chilei menekültek ezreit fogadta be. Közöttük volt Michelle Bachelet jelenlegi államfő is, akinek személyi orvosa Margot Honeckert is kezeli. Az egykori NDK-s első asszony ezenkívül évente Kubába utazik kivizsgálásra.

2008-ban Daniel Ortega nicaraguai elnöktől a sandinista rendszernek az 1980-as években nyújtott támogatásért kitüntetést kapott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?