ABC: Kapcsolatba akart lépni az al-Kaidával a texasi ámokfutó

2009.11.09. 19:11
Az ABC amerikai televízió szerint a Fort Hood-i katonai bázison tizenhárom embert megölő őrnagy korábban kapcsolatba akart lépni az al-Kaidával, és erről a titkosszolgálatok is tudtak. A kongresszus vizsgálatot sürget az ügyben, a hadsereg vezérkari főnöke szerint el kell kerülni a muzulmánellenes hangulatot.

Az amerikai hatóságok hétfőn közölték, hogy a hétvégén a San Antonio-i kórházban magához tért a kómából az előző csütörtökön tizenhárom áldozatot követelő texasi mészárlást elkövető őrnagy. Malik Nadal Hasant levették a lélegeztetőgépről, egyelőre nem tudni, hogy kihallgatták-e. Az első hírek még arról szóltak, hogy egy fiatal rendőrnő négy lövésével megölte Hasant, de a férfi túlélte a támadást.

Hasan korábban kapcsolatba akart lépni az al-Kaida terrorista csoporttal, és erről tudtak az amerikai titkosszolgálatok is, állította hétfőn hírszerzési forrásokra hivatkozva az ABC News.

A tévé szerint ugyanakkor nem tisztázott, hogy a titkosszolgálatok felhívták-e a hadsereg figyelmét a Fort Hoodban pszichiáterként dolgozó Malik Nadal Hasanra, aki információik szerint ugyanabba a mecsetbe járt, ahova a szeptember 11-i terrortámadások két elkövetője is.

A kongresszusban megkérték a CIA és a nemzeti hírszerzés igazgatóját, hogy minden Hasannal kapcsolatos dokumentumot és információt adjanak át az illetékes bizottságoknak.

Joe Lieberman szenátor, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke szerint vizsgálatot kell indítani az ügyben. Szerinte ki kell deríteni, hogy a hadseregben hibáztak-e, amikor nem vették észre az iszlám szélsőségekre utaló jelzéseket. A hadseregben zéró toleranciának kellene lennie, mondta.

Az már korábban kiderült, hogy Hasan csütörtökön Allah akbar kiáltással nyitott tüzet társaira. A Telegraphnak nyilatkozó katonai orvosok szerint egy szemináriumon Hasan évekkel ezelőtt azt mondta, hogy a hitetleneket le kell fejezni, és forró olajat kell önteni a torkukba. Az előadást még a Walter Reed Katonai Orvosi Központban tartotta Washingtonban, ahol hat éven keresztül dolgozott, mielőtt júliusban Fort Hoodba került.

Az amerikai hadsereg egyik orvosa, aki korábban együtt tanult Hasannal, elmondta: az arab származású férfi az egyetemen úgy viselkedett, hogy látszott, elsősorban muzulmán és csak másodsorban amerikai.

George Casey tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke szerint ugyanakkor nagyon óvatosan kell fogalmazni az ügyben, nem szerencsés Hasan muzulmán hitét emlegetni, és terroristákkal kapcsolatba hozni a pszichiátert, amíg a vizsgálat még nem zárult le. Casey szerint az ártatlan muzulmán katonák kerülhetnek hátrányos helyzetbe a Fort Hood-i lövöldözés miatt.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa és az Arab-Amerikai Katonai Szövetség is elítélte a lövöldözést, de szerintük meg kell előzni a muzulmánellenes hangulat megerősödését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport