Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

ABC: Kapcsolatba akart lépni az al-Kaidával a texasi ámokfutó

2009.11.09. 19:11
Az ABC amerikai televízió szerint a Fort Hood-i katonai bázison tizenhárom embert megölő őrnagy korábban kapcsolatba akart lépni az al-Kaidával, és erről a titkosszolgálatok is tudtak. A kongresszus vizsgálatot sürget az ügyben, a hadsereg vezérkari főnöke szerint el kell kerülni a muzulmánellenes hangulatot.

Az amerikai hatóságok hétfőn közölték, hogy a hétvégén a San Antonio-i kórházban magához tért a kómából az előző csütörtökön tizenhárom áldozatot követelő texasi mészárlást elkövető őrnagy. Malik Nadal Hasant levették a lélegeztetőgépről, egyelőre nem tudni, hogy kihallgatták-e. Az első hírek még arról szóltak, hogy egy fiatal rendőrnő négy lövésével megölte Hasant, de a férfi túlélte a támadást.

Hasan korábban kapcsolatba akart lépni az al-Kaida terrorista csoporttal, és erről tudtak az amerikai titkosszolgálatok is, állította hétfőn hírszerzési forrásokra hivatkozva az ABC News.

A tévé szerint ugyanakkor nem tisztázott, hogy a titkosszolgálatok felhívták-e a hadsereg figyelmét a Fort Hoodban pszichiáterként dolgozó Malik Nadal Hasanra, aki információik szerint ugyanabba a mecsetbe járt, ahova a szeptember 11-i terrortámadások két elkövetője is.

A kongresszusban megkérték a CIA és a nemzeti hírszerzés igazgatóját, hogy minden Hasannal kapcsolatos dokumentumot és információt adjanak át az illetékes bizottságoknak.

Joe Lieberman szenátor, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke szerint vizsgálatot kell indítani az ügyben. Szerinte ki kell deríteni, hogy a hadseregben hibáztak-e, amikor nem vették észre az iszlám szélsőségekre utaló jelzéseket. A hadseregben zéró toleranciának kellene lennie, mondta.

Az már korábban kiderült, hogy Hasan csütörtökön Allah akbar kiáltással nyitott tüzet társaira. A Telegraphnak nyilatkozó katonai orvosok szerint egy szemináriumon Hasan évekkel ezelőtt azt mondta, hogy a hitetleneket le kell fejezni, és forró olajat kell önteni a torkukba. Az előadást még a Walter Reed Katonai Orvosi Központban tartotta Washingtonban, ahol hat éven keresztül dolgozott, mielőtt júliusban Fort Hoodba került.

Az amerikai hadsereg egyik orvosa, aki korábban együtt tanult Hasannal, elmondta: az arab származású férfi az egyetemen úgy viselkedett, hogy látszott, elsősorban muzulmán és csak másodsorban amerikai.

George Casey tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke szerint ugyanakkor nagyon óvatosan kell fogalmazni az ügyben, nem szerencsés Hasan muzulmán hitét emlegetni, és terroristákkal kapcsolatba hozni a pszichiátert, amíg a vizsgálat még nem zárult le. Casey szerint az ártatlan muzulmán katonák kerülhetnek hátrányos helyzetbe a Fort Hood-i lövöldözés miatt.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa és az Arab-Amerikai Katonai Szövetség is elítélte a lövöldözést, de szerintük meg kell előzni a muzulmánellenes hangulat megerősödését.