no

Allah akbar kiáltással nyitott tüzet a texasi őrnagy

2009.11.07. 11:02 Módosítva: 2009.11.07. 11:02
Ellentmondásos hírek terjengenek a texasi katonai bázison ámokfutó pszichiáterről. Egyesek szerint fanatikusan védte iszlám hitét, mások szerint még azt is megbocsátotta, hogy egy iraki veterán egy allahos matrica miatt szétkarcolta a kocsiját. Szomszédainak Koránokat ajándékozott, barátaitól elbúcsúzott, de senki sem fogott gyanút.

Ellentmondásos személyiség képe kezd kirajzolódni Nidal Malik Hasan őrnagyról, a Fort Hood-i katonai támaszpont pszichiáteréről, aki csütörtökön véres ámokfutás során 13 embert meggyilkolt, 30-at megsebesített. Egyesek szerint ugyan vallásos volt, de nem volt szélsőséges, ugyanakkor néhányan felidézték, hogy egy szemináriumon az Egyesült Államok terrorellenes háborúját az iszlám elleni háborúnak minősítette, és mindig ingerlékenyen reagált a vallási kérdésekre.

Zaklatták, de megbocsátott

Malik Nadal Hasan
Malik Nadal Hasan

Családja elítéli a tettét, ugyanakkor úgy tudják, hogy Hasant a seregben inzultusok érték hite miatt. A katonai bázishoz közeli város, Killeen rendőrségére augusztusban bejelentés érkezett, hogy Hasan kocsiját egy katonatársa csúnyán megkarcolta, és letépett róla egy "Allah a szeretet" feliratú matricát is. Hasan a szomszédai szerint nem tűnt dühösnek az incidens miatt. "Ramadán van, ilyenkor meg kell bocsátani" - mondta álltítólag.

Szemtanúk szerint csütörtökön a lövöldözést a muzulmánok csatakiáltásával kezdte. "Allah akbar!", kiabálta az AP jelentése szerint.

Egy fiatal rendőrnő ártalmatlanította

A londoni Times az eset kapcsán egy gyermekes anya, a törékeny, 34 éves Kimberly Munley hősiességéről ír. Munley forgalomirányító rendőrként dolgozott a bázison, és több szemtanú szerint is egymaga fékezte meg az ámokfutó őrnagyot.

A jelentések szerint négy lövést adott le Hasanra, mind a négy talált is. Az első hírek még arról szóltak, hogy meg is ölte, de Hasan végül túlélte a támadást, igaz, kómában van. Ahogy a 30 sérült közül is sokan, akik közül az AP jelentése szerint többen meghalhatnak.

Az AP a halálos áldozatokról is megtudott információkat. Volt köztük frissen házasodott fiatalember, leszerelésére váró terhes anya, egy bútorasztalos, aki egy éve csatlakozott a sereghez, és egy nő, aki 2001. szeptember 11-én megfogadta, hogy levadássza Oszama bin Ladent, írja a hírügynökség.

Nem sejtik, miért kezdett ámokfutásba

Azt, hogy miért kezdett ámokfutásba Hasan, még nem sejtik. Az ugyan már eldőlt, hogy Afganisztánba küldik, de indulásáig akár még hónapok is hátra lehettek. Ennek ellenére csütörtök reggel szétosztogatta javait szomszédjai között, barátaitól meg elbúcsúzott. De mert már a készülődés szakaszában volt, ez senkinek sem szúrt szemet, írja az AP.

Még főbérlője Jose PadilLa (nem a világhírű dj, vagy a világhírű amerikai terrorista) sem fogott gyanút, pedig Hasan nem kérte vissza a kaúciót, hanem azt mondta, ajánlják fel jótékony célokra a 400 dollárt. Megkérdezte PadilLát, hogy mi az anyanyelve, majd egy spanyol nyelvű Koránt ajándékozott neki, írja az AP.

Hasan egy másik szomszédjának is Koránt ajándékozott. Patricia Villa emellett egy matracot és zöldségeket is kapott az őrnagytól. Egy másik szomszédjának, Willie Bellnek üzenetet hagyott, amiben megköszönte barátságát. "Ennyi volt, mi meg azt hittük, csak egy kedves üzenet" - mesélte Bell barátnője, Jacqueline Harris.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport