Judit
3 °C
7 °C

Magyarok is besúgtak a cseh kommunistáknak

2009.11.11. 19:27 Módosítva: 2009-11-11 19:31:24
Magyar nevek is találhatóak azon az interneten közzétett listán, amelyen az egykori csehországi kommunista hírszerzők névjegyzéke található, tudta meg a Duna Televízió. Az egyikük ma a cseh pénzügyminisztérium osztályvezetője - a lista hét eleji nyilvánosságra kerülése után a minisztérium közölte, visszavonják kinevezését.

A jegyzéket a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete, valamint a Biztonsági Szolgálatok Levéltára készítette el a hét elején a volt csehszlovák Állambiztonsági Hivatal korabeli jegyzékei alapján. A jelenleg is hivatalt betöltő cseh politikusok és közszereplők között van a jelenlegi belügyi államtitkár és több vezető politikus jobb és baloldalról egyaránt. Emellett magyar nevek is szerepelnek a 940 nevet tartalmazó listán, amelyen az egykori csehországi kommunista hírszerzők névjegyzéke található, hangzott el a Duna Televízióban. Az adatlapok alapján többségében felvidéki magyarokról van szó. A beszervezettek között volt állatkerti gondozó éppúgy, mint mérnök.

A listán szereplő magyarok közül Erdélyi Elemér az, aki még a mai napig is közhivatalt tölt be. A dokumentumok szerint ő 1980-ban csatlakozott a szolgálathoz és 1986-tól Fojtánik néven küldött jelentéseket. Az 58 éves férfi jelenleg a cseh Pénzügyminisztériumban dolgozik osztályvezetőként. A minisztérium államtitkára, Tomas Zidek a Duna Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy tudtak Erdélyi Elemér előéletéről, előléptetéséig ez nem is volt probléma.

"A jogszabályaink szerint ezek az emberek nem lehetnek vezetők, igazgatók vagy vezető tisztségviselők. Épp ezért nagyon gyorsan vissza kell vonnunk az ő kinevezését erre a posztra. Erről a miniszter dönt majd" - fogalmazott Tomas Zidek.

Az ügyben a Duna TV megkereste Erdélyi Elemért is, aki titkárnőjén keresztül azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni.

Elemzők szerint a cseh hírszerzés közvetlenül a KGB fennhatósága alatt működött, és a többi volt szocialista országhoz hasonlóan Csehországban is sikerült átmentenie hatalmát a rendszerváltás idején. Azonban nemcsak ez maradt változatlan. Ahogy a rendszerváltás előtt, úgy napjainkban is élénken figyeli Moszkva, hogy mi történik Prágában. A politikai rendszer helyett azonban ma már főként az energetikai kérdésekre koncentrálnak a Csehországban dolgozó orosz kémek.

A hét elején hozták nyilvánosságra Csehországban az előző rendszerben külföldön dolgozó kémek fényképeit és adatlapjait. Kelet-Európában ez az első eset, hogy a volt kommunista rendszer külföldi hírszerzőinek nevét is nyilvánosságra hozták. Eddig csak a hazai ügynökök, illetve informátorok listáit közölték az egyes országok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?