Oroszországban eltörölték a halálbüntetést

2009.11.19. 09:57
Nem alkalmazható a halálbüntetés Oroszországban január 1-je, a korábbi moratórium letelte után sem, így döntött csütörtökön az orosz alkotmánybíróság. A testület külön hangsúlyozta: nem a halasztás meghosszabbításáról, hanem a halálbüntetés végleges betiltásáról van szó.

Nem lehet újra bevezetni a halálbüntetést Oroszországban, miután január 1-én lejár az ide kapcsolódó moratórium. Így döntött csütörtökön az orosz alkotmánybíróság, Szentpéterváron. A halálbüntetés alkalmazását 1999-ben függesztette fel az alkotmánybíróság, összefüggésben azzal, hogy Oroszország az Európa Tanács tagja lett, és a tagság egyik feltétele ez volt. Az orosz alkotmánybíróság külön sajtóközleményben hangsúlyozta: nem a halasztás meghosszabbításáról, hanem a halálbüntetés végleges betiltásáról van szó.

Az 1999-es döntés úgy szólt, hogy a moratórium mindaddig érvényes, amíg az olyan bűnözők, akiknek tetteire a törvény kizárólag halálbüntetést ír elő, nem kérhetnek esküdtszéki tárgyalást. Csecsenföldön, az utolsó helyen, ahol ez a lehetőség eddig nem állt fenn, január 1-től szintén bevezetik az esküdtszéki bíráskodás lehetőségét.

A Legfelső Bíróság nemrég az alkotmánybírósághoz fordult a moratórium január 1-jei lejárta miatt. A büntetés esetleges visszaállításával Oroszország ellentmondásba kerülhet korábbi nemzetközi vállalásaival. Bár az orosz politikusok többsége emiatt nem támogatja nyíltan a halálbüntetés visszaállítását, a felmérések szerint az oroszok kétharmada, esetenként pedig háromnegyede fontosnak tartaná azt. Sőt a Moszkovszkij Komszomolec nevű lap szeptemberi közvélemény-kutatása szerint az oroszok 80 százaléka támogatja a halálbüntetés visszaállítását.

Vlagyimir Putyin kormányfő a halálbüntetés visszaállítása ellen érvelt eddig. Szerinte a legsúlyosabb büntetés nem vezet a kívánt eredményhez. Dmitij Medvegyev elnök viszont óvatosabb az ügyben. Utoljára 1996-ban voltak kivégzések Oroszországban.