Csak két hét múlva lesz új elnöke Romániának

2009.11.22. 20:57 Módosítva: 2009.11.23. 11:32
Az exit pollok szerint biztosan szükség lesz a román elnökválasztás második fordulójára, mert egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok legalább felét. December 6-án, ahogyan az várható volt, a jelenlegi államfő, Traian Basescu és egykori koalíciós partnere, a szociáldemokrata Mircea Geoana küzdenek majd meg egymással. Érvényes lett a szintén vasárnap tartott népszavazás is, azaz Romániának kisebb lesz a parlamentje.

A romániai elnökválasztáson leadott szavazatok 75 százalékának összesítése alapján Traian Basescu hivatalban lévő román elnök vezet csekély előnnyel Mircea Geoana baloldali jelölt előtt, közölte hétfő reggel a román központi választási bizottság. Basescu 32,84 százalékon, Geoana 29,82 százalékon áll.

A harmadik helyen Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje áll, aki 20,35 százalékos eredményével kiesett a versenyből. Antonescut Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje követi 5,42 százalékkal. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 4,44 százalékot szerzett, Sorin Oprescu, a függetlenként indult bukaresti polgármester pedig kénytelen volt beérni 3,32 százalékkal. George Becali, az Új Generáció Pártjának vezetője mindössze a voksok 1,87 százalékát gyűjtötte össze. A többi jelölt mind egy százalék alatti eredményt könyvelhet el.

Basescu
Basescu

Érvényesnek bizonyult az elnökválasztással egy időben tartott népszavazás - amelyet Basescu kezdeményezett -, hiszen a szavazati joggal rendelkezők 50,46 százaléka adta le voksát. Az állampolgároknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy akarják-e a jelenlegi kétkamarás - képviselőházból és szenátusból álló - parlamentet egykamarássá alakítani, és akarják-e, hogy a honatyák jelenlegi létszámát 471-ről lecsökkentsék 300-ra vagy annál kevesebbre. Az első kérdésre a résztvevők 77 százaléka szavazott igennel, a létszámcsökkentést pedig az urnához járulók 89 százaléka támogatta.

A romániai választási szervek várhatóan a következő órákban további részeredményeket tesznek közzé.

Exit pollok szerint is Basescu nyert

Traian Basescu jelenlegi államfő kapta a legtöbb szavazatot az exit poll szerint is (32,8 százalékot) a vasárnapi romániai elnökválasztáson. Az MTI az INSOMAR intézet felmérését közölte, mely szerint második helyen követi őt Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 31,7 százalékkal.

A Transindex az Antena3 által megrendelt CCSB-felmérésre hivatkozik, ami ugyanezt a sorrendet állapítja meg, csak kissé eltérő szavazati arányokkal: Traian Basescu 34,1 százalékot szerzett, Mircea Geoana pedig 30,9 százalékkal végzett a második helyen. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Crin Antonescu 22,1 százalékkal végzett a harmadik helyen.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a különböző mérések szerint 3,26 és 4,9 százalék közti eredménnyel végzett.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint Kelemen Hunor jó eredményt ért el, a párt saját becslése szerint Kelemen Hunor támogatottsága négy százalék fölött van. Az RMDSZ vezetői a napokban döntenek arról, hogy a második fordulóba jutott két román politikus közül melyiket támogatják.

Alacsony részvétel Székelyföldön

Az RMDSZ számára egyébként fontos megmérettetés az elnökválasztás, már konkrét jeleit lehetett látni Markó Béla szándékának, hogy generációváltásra készül a szövetség élén. Ehhez azonban Kelemen Hunornak választási eredményével kellett bizonyítania, hogy életképes alternatívát jelent.

Székelyföldön az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvételi arány az elnökválasztáson, azaz kevés magyar ment el szavazni, amit Kiss Tamás szociológus azzal magyaráz, hogy nem érezték a választás tétjét. A magyar szavazók tehát azért maradhattak otthon, mert Kelemen Hunort nem látták esélyesnek az elnöki posztra, de arra sem, hogy bejusson a második fordulóba.

Basescu és Geoana a második fordulóban

Az elnökválasztás második fordulóját december 6-án tartják, miután egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavazatok legalább felét plusz egyet, így az a két jelölt marad versenyben, akik a legtöbb szavazatot kapták az első fordulóban. A következő körben tehát az egykori koalíciós partnerek, Traian Basescu és Mircea Geoana mérkőznek majd meg.

Ez az eredmény egyébként megfelel a papírformának, a közvélemény-kutatások azt vetítették előre, hogy a PD-L és a PSD is 30 százalék körüli eredményre számíthat, a PNL 20 százalékra, az RMDSZ az optimista várakozások szerint 4-5 százalék körüli eredménnyel végezhet.

Kisebb parlamentje lesz Romániának

Az urnákat helyi idő szerint este 9-kor zárták, a sorrend várhatóan nem változik. Kérdés volt azonban, hogy az elnökválasztással párhuzamosan megtartott népszavazás érvényes lesz-e, miután este 7-ig a választásra jogosultak 46,84 százaléka adta le szavazatát. Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, legalább 50 százalékos részvételi arányra van szükség. A hivatalos adatok megerősítették, hogy csak hajszálon múlt a népszavazás érvényessége, a választásra jogosultak 50,15 százaléka nyilvánított véleményt.

Basescu az urnázárás után azt mondta, örül annak, hogy a PD-L és a PNL, azaz a jobboldali pártok együtt meg tudták szerezni a szavazatok 50 százalékát, míg 2004-ben ez az arány csak 34 százalék volt.

A legjobban viszont annak örül, hogy a népszavazás érvényes lett, és hogy a szavazók 80 százaléka igent mondott a kisebb parlamentre. Közölte, ahogy érvényessé nyilvánítják a népszavazás eredményét, azonnal összehívja az alkotmánymódosító bizottságot.

A népszavazást Basescu elnök írta ki, a döntés arról szól, hogy a jelenleg kétkamarás parlamentet egykamarássá alakítják-e és a képviselők számát 471-ről 300-ra csökkentik-e, hogy így olcsóbb legyen a törvényhozás működtetése.

Az elnökválasztás volt az érdekes

Érdekes, hogy az elnökválasztáson magasabb volt a részvétel, a választásra jogosultak 53,52 százaléka adta le szavazatát.

A részvételi adatokból az derül ki tehát, hogy kevesebben érdeklődtek a népszavazás, mint az elnökválasztás iránt, míg korábban úgy tűnt, épp a kisebb parlament vonzza majd a szavazókat az urnákhoz. Ehhez képest sokan elmentek, és ikszeltek az elnökválasztáson, a népszavazáson viszont nem nyilvánítottak véleményt.

Az urnazárás után megszólalt Mircea Geoana is, és azt ígérte, hogy karácsonyig megalakul az új kormány, ami a parlament többségének támogatását tudhatja majd maga mögött.

Először tartóztattak le valakit választási csalásért

A Független Hírügynökség kolozsvári tudósítója szerint a szavazóhelyiségek reggel hét órás megnyitása után folyamatosan érkeztek a hírek csalásokról, rendellenességekről. Két ember ellen bűnvádi eljárás indult, és 15 napos előzetes letartóztatásba helyezték őket, miután kiderült, pénzért akartak szavazatokat vásárolni az egyik jelöltnek. Választási kihágásért egyébként először tartóztatnak le valakit Romániában. Néhány szavazóhelyiségben felfüggesztették a szavazást, mert pecsét vagy szavazólapok tűntek el.

Az ország több városában is óriási sorok kígyóztak azok a szavazóhelyiségek előtt, amelyekben az átutazók adhatták le szavazataikat a tizenkét jelölt valamelyikére.