Băsescu bukásra áll

2009.11.23. 23:10 Módosítva: 2009.11.23. 23:20
A román elnökválasztás első fordulójában harmadik helyen végző liberális jelölt nem támogatja Traian Băsescut a második fordulóban. Ezzel Băsescu nehéz helyzetbe került, mert december 6-i ellenfele, a szociáldemokrata Mircea Geoană csaknem a jelenlegi elnökével megegyező számú szavazatot szerzett. Kiss Tamás elemző szerint Geoană győzelme gyors kormányalakítást, Băsescué az állóháború folytatódását jelentené.

A román elnökválasztás vasárnapi első fordulója után királycsinálóvá előlépő Crin Antonescu hétfőn kizárta annak lehetőségét, hogy a második fordulóban Traian Băsescu jelenlegi elnököt támogassa. Băsescu jelenti a legnagyobb veszélyt Romániára nézve, második ciklusa katasztrófával érne fel, jelentette ki a HotNews.ro szerint a harmadik legtöbb szavazatot szerző liberális jelölt.

Băsescu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjeként 33 százalékot szerzett az első fordulóban, amelyből mellette Mircea Geoana, a balközép szociáldemokraták (PDS) 31 százalékot szerző elnökjelöltje jutott a december 6-i második fordulóba. Antonescu 21 százalékot, Kelemen Hunor, a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje 4 százalékot szerzett.

Traian Basescu
Traian Basescu

Antonescu azt mondta, hogy már kedden találkozhat a második fordulóba jutó Geoanăval, valamint Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. A liberális vezető állítása szerint továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a független Klaus Johannis, Nagyszeben németajkú polgármestere legyen Románia miniszterelnöke, erről is tárgyalni akar a szociáldemokrata elnökjelölttel. Az elnökválasztás előtt a szociáldemokraták, a liberálisok és az RMDSZ is Johannist javasolta miniszterelnöknek, akit azonban Băsescu elutasított.

Mircea Geoana
Mircea Geoana

Geoană üdvözölte Antonescu hétfői bejelentését, írja az MTI. Az október közepétől tartó romániai kormányválság idején ők is támogatták, hogy az elnökválasztásig Johannis legyen a miniszterelnök, és hajlandó elfogadni, hogy az elnökválasztás után is a nagyszebeni polgármestert jelölje miniszterelnöknek, tette hozzá. Már meg is kereste telefonon a külföldön tartózkodó polgármestert, akivel hazatérése után külön egyeztet.

Csökkentek Băsescu esélyei

Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint az első forduló után a liberálisok és az RMDSZ hamar eldönti melyik jelöltet támogatja. "A parlamenti többség alkalmi második fordulós koalícióvá léphet elő" - mondta a szociáldemokraták, a liberálisok és az RMDSZ esetleges együttműködéséről, ami sokak szerint a legvalószínűbb forgatókönyv.

"Ha feláll ez a koalíció, akkor emberi számítás szerint Geoanănak meg kellene nyernie a második fordulót" - mondta. Ha nem történik nagy fordulat vagy nagy botrány, akkor Băsescunak nagyon kevés esélye lenne a győzelemre, tette hozzá. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban voltak már meglepő politikai fordulatok, ezért nem lehet teljesen biztosra venni ezt a szövetséget, bár szerinte politikailag mindenképpen ez lenne logikus.

Megosztott a liberális tábor

Kiss Tamás szerint Antonescu hétfői bejelentése várható volt, azonban nem egyértelmű, hogy a liberális jelölt mozgósítani tudja szavazóit Băsescu ellen, márpedig szerinte nem valószínű, hogy végül egyik jelölt támogatását sem jelentenék be.

A liberális szavazók egy része elutasítja Băsescu törekvéseit és diktatórikusnak tekintett lépéseit, azonban a városi táboruk jelentős része posztkommunistának tartja, és ezért elutasítja a szociáldemokratákat. Az elemző szerint a hivatalos támogatás bejelentése azért nehéz döntés, mert egyes szavazók akár ki is ábrándulhatnak a liberális pártból, főleg, ha esetleg a végül vesztes jelöltre tesznek.

Alexandru Toth a Gallup Romania egyik munkatársa szerint Antonescu ugyan nem fogja hivatalosan Geoană támogatására szólítani választóit, de szavazóinak többsége így is Băsescu ellen szavaz majd a második körben. Felméréseik szerint az első fordulóban kieső jelöltek szavazóinak háromnegyede Băsescu-ellenes. Catalin Augustin Stoica szociológus szerint ugyanakkor Antonescu szavazóinak jelentős része egyik jelöltet sem választja, hanem otthon marad december 6-án.

Az RMDSZ-nek sem könnyű mozgosítania

Az RMDSZ sincs könnyű helyzetben, ha mozgósítani akarja szavazóit a második fordulóra, mondta Kiss Tamás. A párt szerinte már felismerte, hogy a jelenlegi helyzetben egyedül nem tud a mérleg nyelve lenni, ezért célszerűbb, ha "együtt mozog a liberálisokkal és megpróbálja csomagban árulni magát." Ha Antonescuhoz hasonlóan elutasítják Băsescut, akkor elsősorban a székelyföldi szavazókat lesz nehéz Geoană mellé állítani, a nagyvárosokban élők jobban tartanak a jelenlegi elnöktől. Szerinte Székelyföldön nem felejtették el az Ion Iliuescu volt szociáldemokrata vezető elnöksége alatt a 90-es években jellemző feszült viszonyt, ráadásul Geoană népszerűsége nagyon alacsony a magyarok körében.

A székelyföldi szavazók megszólításában azonban eredményes lehet egy Klaus Johannisra épített kampány. Önmagában egy Băsescu–Geoană-választás kevésbé lenne mozgósító erejű, de az RMDSZ pozitív üzenetként kommunikálhatja választóinak, hogy ha a szociáldemokrata jelöltre szavaznak, akkor egyben a nagyszebeni kisebbségi polgármester miniszterelnökségére is.

Amennyiben a párt mégis Băsescut támogatná, akkor nehezen tudná szavazásra bírni nagyvárosi támogatóit, ráadásul a magyar közösség hátterét alkotó értelmiségi csoportokkal is szembe kerülhetne, mondta az elemző.

Eldurvulhat a kampány

Băsescu kampánya az első forduló előtt az egykamarás parlamentről szóló vasárnapi népszavazásra volt felfűzve, és az elemző szerint a jelenlegi elnök a következő két hétben is a referendum témáit viheti tovább, valamint tovább ostorozhatja a parlamentet. (A népszavazás érvényes lett ugyan, de nem lett eredményes, vagyis törvényileg nincs kötelező ereje.)

"Várhatóan bedurvul a kampány, személyes támadásokra lehet számítani" - mondta Băsescu lehetséges stratégiájáról Kiss Tamás. Szerinte az esetlegesen előkerülő botrányokban Băsescunak a titkosszolgálatokkal ápolt kapcsolata is segíthet. "A PD-L mindent egy lapra tett fel, Băsescu vereségével teljesen kieshet a hatalomból, a párt pedig hamar összezsugorodhat" - mondta. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a párt jelenleg 30 százalék körüli támogatottsága akár 15 százalékra esik vissza, ha Băsescu elveszíti az elnökválasztást.

A szociáldemokraták esetében egy elnökválasztási kudarcnak nem lenne ekkora jelentősége a pártra nézve, mondta. Geoană szerinte nem érdekelt a Băsescu számára szinte szükségszerű konfrontatív kampányban, helyette a szövetségesi rendszer kiépítésére fekteti majd a hangsúlyt a következő két hétben, egy liberális-szociáldemokrata és román-magyar együttműködést hangsúlyozhatja.

Gyors kormányalakítás vagy állóháború

Amennyiben Geoană nyer december 6-án, akkor Kiss Tamás szerint nagyon hamar, legkésőbb karácsonyig felállhat az új román kormány. Az esetleges szociáldemokrata-liberális koalíciót ebben az esetben várhatóan Johannis vezetné, azonban egy másik jelölttel is elképzelhető a két párt együttműködése. Az RMDSZ-nek szerinte arra is van esélye, hogy bekerüljön a kormánykoalícióba, annak ellenére, hogy a magyar párt nélkül is megvan a szociáldemokraták és a liberálisok többsége a parlamentben.

Băsescu győzelmével azonban az elemző szerint csak a politikai állóháború folytatódna, ennek pedig további kedvezőtlen gazdasági következményei lennének az IMF-hiteltől egyelőre megfosztott országra nézve.