Érsekek is eltitkolták a molesztálásokat

2009.11.26. 22:18 Módosítva: 2009.11.26. 22:25
Négy érsek is az egyház hírnevét tartotta szem előtt, amikor évtizedeken keresztül eltitkolta a papok által elkövetett molesztálásokat. Egy három évi kutatást összegző jelentés a rendőrséget is bírálta, amiért nem figyeltek oda megfelelően az érkezett panaszokra.

A dublini főegyházmegye négy érseke is évtizedeken keresztül elhallgatta az egyházon belüli visszaéléseket, hogy mentse az egyház hírnevét, derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésből. A hétszáz oldalas jelentést készítő bizottság szerint még az 1990-es években is a titoktartás, a botrány elkerülése volt a fő szempont a papok által elkövetett gyermekmolesztálások ügyében.

A vizsgálatban hatvanezer korábban titkos egyházi iratot néztek át, 46 papot és az ellenük gyermekek molesztálása miatt beterjesztett panaszokat vizsgálták.

Az már korábban kiderült, hogy rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket Írországban a katolikus egyház által fenntartott árvaházakban és javítóintézetekben. A jelentésben említett 46 pap közül tizenegyet már el is ítéltek kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények vádjával.

A vizsgálóbizottság súlyosan elmarasztalta az ír hatóságokat is, amiért a rendőri vezetők közül sokan a rendőrség hatáskörén kívülinek tekintették az egyházi személyiségeket, és több esetben nyomozás elrendelése helyett az egyházhoz utalták vissza a panaszbejelentéseket. Az ország rendőrkapitány csütörtökön nyilatkozatában elnézést kért a történtek miatt.