Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svájcban betiltották a minareteket

2009.11.29. 14:46 Módosítva: 2009-11-29 18:14:37
Meglepetés a svájci népszavazáson, az előzetes felmérésekkel ellentétben a szavazók 57 százaléka végül támogatta a minaretépítés betiltására vonatkozó kezdeményezést. A népszavazást kezdeményező idegenellenes Néppárt ügyesen játszott rá a lakosság félelmeire, így az alkotmányban mondják majd ki az építési tilalmat. Svájcban amúgy összesen négy minaret van, továbbiak építését eddig se engedélyezték a lakóközösségek.

Bár a kormány és az ellenzék közösen tiltakozott ellene, a svájci választók 57 százaléka megszavazta a minaretek betiltására vonatkozó népszavazási javaslatot. A helyi francia nyelvű tévé szerint a szavazás vége felé erősödtek meg a tilalompártiak, így született meg a meglepetés. Az előzetes felmérések szoros eredményt, de a javaslat elutasítását valószínűsítették.

A javaslatot végül a 26 kantonból csak négyben utasították el.

A minaretépítési tilalmat az alkotmányba foglaló javaslatot kizárólag a legnagyobb svájci párt, az idegenellenes Néppárt támogatta. A kormány nagyobb része és az ellenzék elutasította az amúgy értelmetlennek tűnő javaslatot.

A tilalom ugyanis minden alapot nélkülözőnek tűnik, tekintve, hogy Svájcban összesen négy minaret van, a továbbiak építését pedig eddig mindig sikerrel furták meg a lakóközösségek, amelyek a helyi törvények szerint előzetesen véleményezhetik az építési engedélyeket.

Svájcban amúgy a kereszténység után az iszlám a legnagyobb vallás, négyszázezer, javarészt az egykori Jugoszláviából bevándorolt muzulmán él az országban.

A BBC jelentése szerint a svájciak egyre növekvő idegen- és bevándorlásellenessége fordíthatott az utolsó pillanatban az eredményen. A brit hírügynökség jelentése szerint egyre több svájci aggódik a muzulmánok számának növekedése miatt, a populista-jobboldali Néppárt pedig ügyesen játszott rá félelmeikre, amikor a minaretek ügyét az iszlám jog, a sária bevezetésével kötötte össze - bár az utóbbiról szó sem volt.

Ez azonban egy pillanatig sem zavarta a Néppártot. Parlamenti képviselőjük, Ulrich Schlür szerint "a minaret politikai szimbólum, annak a szimbóluma, hogy a svájci jogrenddel párhuzamosan lépésről lépésre bevezetik a sáriát".

"Ez pedig probláma" - mondta, hozzátéve hogy a szavazás "nem a muszlimok ellen irányult". Arról nem nyilatkozott, hogy vannak-e muzulmán barátai.