Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svájc betilthatja a minareteket

2009.11.29. 10:14
Bár Svájcban négyszázezer muzulmán él, és csak négy minaret áll, a szélsőjobboldal az alkotmányban rögzítené a minaretépítés tilalmát. Véleményük szerint a minaretek azt jeleznék, hogy Svájc utat enged az iszlám jognak. A kormány a tilalom elutasításában bízik, mert tart a muzulmánok haragjától.
svajc250

Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban a minaretekről. A mecsetek mellé épülő karcsú tornyokból hívja imára a hívő muszlimokat a müezzin, naponta ötször.

A népszavazási kezdeményezést a legnagyobb svájci párt, az idegenellenes Svájci Néppárt, illetve keresztény csoportok támogatják. Szerintük a minaretek Svájc iszlamizációjának a jelképei. A kormány ugyanakkor a tilalom elutasítása mellett kampányol.

Svájcban amúgy négyszázezer muzulmán él, ez a második legnagyobb vallás a kereszténység után. Ennek ellenére országszerte mindössze négy minaret van, azaz a muzulmánok rejtetten élnek.

Bár jelenleg még semmi sem tiltja a minaretek építését, Svájcban, ahol az építkezések előtt a szomszédság dönt róla, hogy hozzájárulnak-e a tervezett épülethez, szinte minden esetben elutasítják a minaretek építési engedélyét.

A tilalompártiak az alkotmányt egészítenék ki azzal a mondattal, amely megtiltaná a minaretek építését. Szerintük a minaretek építése egyenesen a sária-jog előtt kövezi ki az utat, írja a BBC.

svajc450

A közvélemény-kutatások szerint a szavazás szoros lesz, a felmérések szerint a tilalmat elutasítók vannak szűk többségben. A kormány bízik az elutasításban, attól tartva, hogy a tilalom felhergelné a muzulmánokat. Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a tilalom megsértené a vallásszabadság alapelvét is.