Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétszáz újabb katonát küldünk Afganisztánba

2009.12.04. 18:53 Módosítva: 2009-12-04 20:45:10
Magyarország kétszáz újabb katonát küld Afganisztánba, ezzel ötszáznál is több katona szolgál majd az ázsiai országban, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Washington tárgyalt Joe Biden amerikai alelnökkel. A kormány egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártokkal a kérdésről, szerintük alapvetően egyetértés van. A csapaterősítést a tartalékkeretből fedezik, ezért a költségvetést nem kell módosítani.

Több lépcsőben kétszáz fővel növelik a magyar afganisztáni misszió létszámát, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a Joe Biden amerikai alelnökkel folytatott megbeszélése után Washingtonban. A miniszterelnök szerint a kérdésben részletes egyeztetésre van szükség.

A tervezettnél fél órával hosszabbra nyúlt találkozó végén Biden alelnök "jelentős vállalásnak" nevezte Bajnai felajánlását.

A csapaterősítésről napok óta folynak egyeztetések a pártok között. Ez nem lett volna kötelező, azonban a kormány a téma súlya miatt kezdeményezte az ötpárti megbeszéléseket. "Alapvetően egyetértés van a kérdésben" - mondta Bajnai. Az újabb magyar katonákról még a NATO-val is egyeztetnek.

A kétszáz katona között lesznek harcoló alakulatok, azonban nagyrészt logisztikai-újjáépítési és kiképzési feladatokra küldenek ki újabb csapatokat. Az afgán hadsereg kiképzéséért felelő OMLT tagjai együtt is harcolnak a rájuk bízott afgán zászlóaljakkal.

A parlament ezer főben maximalizálta a külföldön szolgáló magyar katonák létszámát. Bajnai szerint a most bejelentett csapaterősítéssel nem lépik túl ezt a keretet, de átcsoportosításokra is lehet számítani, például a jövő év végén lejáró koszovói misszió esetében. Ha mégis létszámtúllépést jelentene az Afganisztánba küldött kétszáz katona, akkor a parlament jóváhagyását kérik majd, mondta a miniszterelnök.

A költségvetést nem kell módosítani, a katonák kiküldését a tartalékkeretből tudják fedezni, mondta Bajnai.

Az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni integrációról is. Bajnai aggódott, amiért a folyamat lassul, Joe Biden szerint Magyarországnak kiemelt szerepe van a folyamatban. Beszéltek az energiabiztonságról és a válságkezelésről is. Biden azt mondta, hogy Magyarország példát mutatott válságkezelésből.

Biden amúgy is nagyon elismerően szólt Magyarország elmúlt húsz évben nyújtott teljesítményéről. "Régebben mindig az volt a kérdés, hogy mit tehetünk Magyarországért. Immár az, hogy mit tehetünk együtt Magyarországgal" - mondta. Véleménye szerint a magyar demokrácia felnőtt, olyannyira, hogy a kelet-európai országok immár nem az Egyesült Államokat tekintik példának, hanem a közép-európai rendszerváltó államokat, így Magyarországot.

A most bejelentett csapaterősítéssel ötszáz fölé nő az Afganisztánban szolgáló magyar katonák létszáma. Jelenleg 330 katonával van jelen az ázsiai országban, közülük 240-en a tartományi újjáépítő-csoport, a PRT tagjai, a maradék kilencven katona közül tucatnyian az OMLT tagjai. Afganisztánban szolgál egy Különleges Műveleti Csoport is, ez szintén harci feladatokat vállal.

A NATO afganisztáni missziójában amúgy az egész közép-európai térség jelentős szerepet vállal. A visegrádi országok közül Lengyelország 1910, Csehország 380, Szlovákia 245 katonával van jelen, az utóbbi további 250 katona küldését jelentette be. Jelenleg Magyarország a V4-ek elnöke, kormányzati forrásaink szerint közben járt azért, hogy a többi visegrádi ország is komoly szerepet vállaljon a csapaterősítésekben is. A térségből Horvátország és románia is jelentős erőkkel képviseli magát, előbbi 290, utóbbi 990 katonával van jelen.