Basescu és Geoana is bejelentette a győzelmét

2009.12.06. 20:36 Módosítva: 2009.12.07. 09:13
Úgy tűnik, hiába jelezte négyből három exit poll-felmérés, hogy a következő román elnök a szociáldemokrata Mircea Geoana lesz, a hivatalos részeredmények mást mutatnak: Traian Basescu győzött 50,43 százalékkal.

Traian Basescu győzelmét jelzik a hétfőn reggel közzétett, immár hivatalos részleges adatok.

Az Országos Választási Iroda (BEC) a szavazatok 95,4 százalékos feldolgozottsága alapján bejelentette: a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Basescu államfő a szavazatok 50,43 százalékát szerezte meg, Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök pedig azok 49,57 százalékát - jelentette az MTI.

Pedig az urnazárás után közzétett exit pollok még Mircea Geoana győzelmét valószínűsítették.

A CCSB mérése szerint Geoana a szavazatok 51,2 százalékát, Basescu pedig a 48,8 százalékát szerezte meg. Az Insomat ugyanezt a sorrendet hozta ki, ott 51,6 és 48,4 százalék jött ki. A CURS mérése mutatja a legszorosabb eredményt, de a sorrend itt sem változik, ők Geoanának 50,8 százalékot, Basescunak 49,2 százalékot jósolnak. A CSP az egyetlen közvélemény-kutató, ahol döntetlen eredményt mértek, szerintük mindkét jelölt a szavazatok 50 százalékát szerezte meg. A CSP később módosított, az utolsó két órában szavazókkal együtt azt jósolja, hogy Basescu nyer 50,4 százalékkal.

Geoana az exit poll-eredményeket ünnepli

Ezek az adatok még nem tekinthetőek hivatalos eredménynek, de az tény, hogy a november 22-i első fordulóban az exit pollok jelezte sorrend megegyezett a végleges eredményekkel.

Nincsenek végleges adatok

A Transindex.ro szerint hétfő reggel 8 óriág a következő megyékben nem összesítették még az összes szavazatot: Arges (92,29), Bákó (95,37), Bihar (74,14), Krassó-Szörény (96,29), Konstanca (63,54), Iasi (78,86), Ilfov (99,59), Máramaros (99,57), Olt (72,24), Suceava (86,54), Teleorman (98,84), Temes (95,54), Tulcea (83,06). Bukarest 3. kerületében sem fejeződött be az összesítés (98,88).

Két győzelmi jelentés

Basescu percekkel az urnazárás - és az exit poll-eredmények nyilvánosságra hozatala - előtt magabiztosan nyilatkozott, azt mondta: „Bízzanak abban, amit mondok, én nyertem!” Azt kérte az emberektől, hogy várják meg a hivatalos eredményeket, mert a szavazatszámlást nem lehet elcsalni.

Az exit pollokban győztesnek hirdetett Geoana közben arról beszélt, hogy minden román elnökének tartja magát, és hogy győzelme egyben a demokrácia győzelmének is tekinthető. Megerősítette, hogy Romániát egy erős többségre támaszkodó Johannis-kormány fogja vezetni, írja a Transindex.

Johannis már nem akar miniszterelnök lenni

Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere hétfőn a televízió nyilvánossága előtt jelentette be, hogy már nem kíván Románia miniszterelnöke lenni.

A németajkú polgármester miniszterelnöki jelölését Mircea Geoana Szociáldemokrata Pártja (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatta, számítva arra, hogy Geoana nyeri az elnökválasztást.

Johannis kijelentette: már nem akar Bukarestbe utazni, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok vezetőivel tárgyaljon. Mint fogalmazott, akkor sem érdekli már a kormányfői poszt, ha azt netán Traian Basescu ajánlaná fel neki.

Basescu is ünnepelt
Basescu is ünnepelt

Magas részvétel

Az első fordulóban 53,52 százalék volt a részvételi arány, a második fordulóban ehhez képest már este 7-kor megvolt az 53,51 százalék. Az urnákat helyi idő szerint este 9-kor zárták, addig a választásra jogosultak 56,99 százaléka járult az urnákhoz.

Kiss Tamás szerint már az első fordulóban is magasnak számított a részvétel, a másodikban pedig a megszokottól eltérően még nőtt is ez az arány, aminek oka a pártok erőteljes mozgósításának sikere. Megjegyezte, gyakori volt, hogy a törvényesség határát súroló eszközöket is bevetettek, például mikor vállalkozók vagy cégvezetők durva módszerekkel presszionálták alkalmazottaikat, hogy menjenek el szavazni. Természetesen a pártok használták az önkormányzati struktúrákat és a polgármestereket is a mozgósításhoz.

További ok lehet a magas részvételre, hogy az első fordulóban kicsi volt a különbség Basescu és Geoana között, illetve hogy a két forduló között nagyon bedurvult és személyeskedővé vált a kampány.

Fordult a sorrend?

A két hete tartott első fordulóban mindössze 1,29 százalékpont volt a különbség a két politikus között, akkor Basescu nyert 32,44 százalékkal, Geoana 31,15 százalékot szerzett. A kiesettek közül azonban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beálltak Geoana háta mögé, az első fordulóban a két párt jelöltje együtt 24 százalékot szerzett, így a szociáldemokrata jelölt győzelmére lehetett számítani.

Geoana győzelme azt jelentené, hogy Romániának várhatóan gyorsan új kormánya alakul, aminek miniszterelnöke, ahogy azt Geoana vasárnap este újra megerősítette, az ellenzéki pártok támogatását élvező Klaus Johannis nagyszebeni polgármester lesz. Az is valószínű, hogy a PNL-lel közösen alakul majd koalíció, és bár a két pártnak együtt megvan a parlamenti többsége, az RMDSZ beszállhat harmadikként.

Bemehet a kormányba az RMDSZ

Kiss Tamás beszélt arról is, hogy a liberálisok az RMDSZ-szel majdnem olyan támogatottságot tudhatnak maguk mögött, mint ami a PSD-nek egyedül van, így közösen erőteljesebb kormányzati szerepre tudnak törekedni. Az RMDSZ ennek ellenére sem biztos, hogy vállalja a részvételt a koalícióban.

Az RMDSZ további sorsáról még mindig Markó Béla elnök határoz majd, nyilvánvalóan ő vezeti a koalíciós tárgyalásokat is, az azonban kérdés, hogy az elnökjelöltként indult Kelemen Hunor 3,8 százalékos eredménye után Markó még mindig őt látja-e a legalkalmasabbnak, hogy induljon az elnöki posztért a szövetség 2011-es tisztújításán.

Basescu ellenzéki vezető lehet

Basescu és a PD-L jövője sem egyértelmű egy vereség esetén. A párt jelenlegi 30 százalékos támogatottságát nem fogják tudni tartani, hiszen az elnöki poszt és a kormányzati szerep elvesztésével nem marad hatalom a kezükben. Sok támogatójuk átszivároghat a liberálisokhoz, akár képviselőik ülhetnek át a PNL-frakcióba, de legkésőbb a következő választásokon lehet majd érezni ennek hatását.

Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy Basescu, miután csaknem 50 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, a központosított párt sajátosságait kihasználva átveszi az irányítást, és felépít egy erős ellenzéki pártot. Ennek azonban alapfeltétele, hogy a párton belül ne törjön ki ellene lázadás.

A kormányválság gyors megoldása rendkívül fontos, mert Románia addig nem kap további hitelrészleteket a Nemzetközi Valutaalaptól, amire szüksége lenne a gazdasági válság kezeléséhez, amíg nem fogadják el a 2010-es költségvetés, ezt pedig kisebbségi, ügyvivő kormány nem teheti.

Geoana győzelme esetén Kiss Tamás szerint a megfelelő költségvetés és a válságkezelés főként Johannison múlik majd, akinek hangsúlyt kell fektetnie a kiadási oldal csökkentésére, erről szóló koherens programja pedig a liberálisoknak van.