Basescu győzött

2009.12.07. 10:29 Módosítva: 2009.12.07. 16:21
A szavazatok teljes feldolgozása alapján Traian Basescu marad Románia elnöke, aki a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg. Ellenfele, Mircea Geoana 70 ezer szavazattal maradt alul. A román Szociáldemokrata Párt (PSD) megóvja a választási eredményt.
basescu250

A román Országos Választási Iroda (BEC) közzétette a szavazatok teljes feldolgozása után kialakult eredményt, amelyet csak az alkotmánybíróság nyilváníthat hivatalos végeredménnyé.

A BEC összesítése szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Traian Basescu 5 275 808 szavazatot kapott, ez a leadott voksok  50,33 százalékának felel meg.

Mircea Geoanára 5 205 760 ember szavazott, ami 49,66 százalékos eredménynek felel meg. A két jelöltet 70 048 szavazat választja el egymástól. Az adatok  értelmében Basescu újabb elnöki mandátumot nyert, és újabb öt évig lesz Románia államfője.

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt. A PSD-nek ezt a döntését Liviu Dragnea, a párt főtitkára jelentette be. A szociáldemokraták szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a romániai elnökválasztás második fordulója összességében a szervezet normáinak, a nemzetközi követelményeknek megfelelően zajlott le, ugyanakkor sürgetik a szabálytalanságokra vonatkozó információk mielőbbi kivizsgálását.

Az urnazárás után közzétett exit pollok még Mircea Geoana győzelmét valószínűsítették.

Basescu már percekkel az urnazárás előtt magabiztosan nyilatkozott, azt mondta: „Bízzanak abban, amit mondok, én nyertem!” Azt kérte az emberektől, hogy várják meg a hivatalos eredményeket, mert a szavazatszámlást nem lehet elcsalni.

A két hete tartott első fordulóban mindössze 1,29 százalékpont volt a különbség a két politikus között, akkor Basescu nyert 32,44 százalékkal, Geoana 31,15 százalékot szerzett.

Johannis feladta

A televíziók által közölt eredmény után ismételten a kamerák előtt nyilatkozott Klaus Johannis. A nagyszebeni polgármester megerősítette, hogy számára véget ért ez a történet, visszamegy saját városába, és ott folytatja munkáját.  Mint fogalmazott, abban az esetben sem érdekelné már a kormányfői poszt, ha azt netán Traian Basescu ajánlaná fel neki.

A németajkú polgármester miniszterelnöki jelölését Mircea Geoana Szociáldemokrata Pártja (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatta, számítva arra, hogy Geoana nyeri az elnökválasztást.

A banki szakértők szerint az ország gazdaságának az ártana a legtöbbet, ha a választások eredményeit megóvná a vesztes fél, mivel a bizonytalan állapot veszélyeztetné az IMF-hitel következő részletének a folyósítását írja a Transindex.