Uganda életfogytiglani börtönre ítélné a melegeket

2009.12.09. 12:24 Módosítva: 2009.12.09. 12:36
Ugandában olyan törvényjavaslatot készítettek elő, amely életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtaná a melegeket. A javaslat halálbüntetéssel fenyegeti a HIV-pozitív homoszexuálisokat, és többéves börtönnel fenyegeti a melegek jogait védő aktivistákat, és azokat, akik tudnak azonos neműek kapcsolatáról, de azt nem jelentik a hatóságoknak.

A kampalai parlament által napirendre vett javaslat szerint élete végéig börtönbe vethető az, akiről kiderül, hogy azonos neművel folytat szexuális kapcsolatot. Ha a gyanúsított HIV-pozitív, abban az esetben halálbüntetés is kiszabható.

A javaslat nemcsak a melegeket és a leszbikusokat sújtaná. Azok a családtagok, barátok, akiknek tudomása van ismerősük homoszexuális kapcsolatáról, és ezt nem jelentik be 24 órán belül, három évig terjedő szabadságvesztéssel lennének büntethetők. A törvényjavaslat súlyos börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik szobát adnak ki homoszexuális pároknak, és hét évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a melegek jogait védő aktivistákat.

A javaslat ellen közvetlenül tiltakozott Uganda elnökénél Gordon Brown brit kormányfő (Uganda brit gyarmat volt), és a tervezett törvényt Stephen Harper kanadai miniszterelnök is elfogadhatatlannak nevezte.

A homoszexuálisellenes törvényt a Times tudósítása szerint ugyan az ugandai kormány nem támogatja, de a brit kormány felrója a kelet-afrikai ország kabinetjének, hogy semmit nem tett az emberi jogokat sértő javaslat leállítására.