Szétverték a civilek ellencsúcsát Koppenhágában

2009.12.16. 16:31 Módosítva: 2009.12.16. 16:31
Feloszlatta a dán rendőrség a szerdai tüntetést a koppenhágai Bella Centernél. A több száz fős tömeg a klímacsúcs helyszínére próbált betörni, hogy a résztvevőket is magukkal csábítva ellencsúcsot tartsanak. Civil szervezetek szerint a klímacsúcson zajló tárgyalások antidemokratikusak.

Könnygázzal és gumibotokkal verte vissza a dán rendőrség azt a több száz tüntetőt, akik a koppenhágai klímacsúcsnak helyt adó Bella Centerbe próbáltak betörni szerdán.

Az akciót a Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért, CJA) hirdette meg, a tüntetők terve az volt, hogy békés eszközökkel áttörnek a Bella Centert övező masszív rendőrségi kordonokon, és a hivatalos tárgyalókat is kicsábítva ellencsúcsot tartanak.

A rendőrség közlése szerint eddig 250 résztvevőt állítottak elő, írja a CNN. Ezzel a december 7-én kezdődött klímacsúcson őrizetbe vettek száma 1700 fölé emelkedett. A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a szerdán őrizetbe vettek legnagyobb részét várhatóan néhány órán belül szabadlábra helyezik.

A több száz, egyes források szerint háromezer tüntető már szerda reggel gyülekezni kezdett Koppenhága egy külvárosi részén, majd két vasútállomás irányából kezdtek a Bella Centerhez vonulni.

A szervező CJA sajtóirodájának közlése szerint az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, mennyire korruptak és antidemokratikusak az ENSZ klímatárgyalásai. A szervezők a szerdai menet megindulása előtt hangsúlyozták: kizárják az erőszak alkalmazását, akciójuk polgári engedetlenség.

A Friends of Earth (A Föld Barátai) nevű szervezet szerdán délelőtt ülődemonstrációt tartott a kordonok előtt, az ellen tiltakoztak, hogy a szervezők a Bella Center befogadóképességére hivatkozva korlátozták a beengedhető civilek számát. Délelőtt hatalmas sor kígyózott az épület előtt.

A dán rendőrség már kedden délután letartóztatta a hálózat szóvivőjét, a német Tadzio Müllert, aki egyúttal a szerdára bejelentett akció egyik főszervezője volt. A hatóságok szerda reggelre megerősítették a konferenciaközpontot övező kordonokat, lezárták a környező utcákat, és jelentősen korlátozták a busz- és metróforgalmat is.