Kormányzati szerepet vállal az RMDSZ

2009.12.18. 19:02
Az RMDSZ pénteken megszavazta, hogy a párt lépjen koalícióra a Demokrata Liberális Párttal, a Szövetségi Képviselők Tanácsában tartott szavazáson csak ketten ellenezték a kormányzati szerepvállalást. Markó Béla elnök szerint még a hét végén aláírják a koalíciós megállapodást, hogy mihamarabb be lehessen iktatni az új kormányt.

Kormányzati szerepet vállal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), döntött pénteken Marosvásárhelyen a szövetség parlamentje, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A testület megszavazta a román Demokrata Liberális Párttal (PD-L) kötendő kormánykoalíció létrehozását: az SZKT küldötteinek elsöprő többsége a kormányzati szerepvállalás mellett szavazott, mindössze ketten ellenezték, senki nem tartózkodott.

A szavazás előtt vitában a legélesebb bírálatokat Frunda György szenátor fogalmazta meg, azt kifogásolta, hogy az RMDSZ azokkal a demokratákkal akar kormányra lépni, akik a rendszerváltás óta háromszor is kormányon voltak, de mindháromszor idő előtt felbomlott a politikai partnerükkel kötött együttműködési megállapodásuk, Frunda szerint a demokraták hibájából.

A szenátor úgy vélte, hogy az RMDSZ-nek több garanciára lenne szüksége a közös kormányzáshoz. Azt sérelmezte, hogy nem tudták kialkudni a regionális fejlesztési minisztériumot, amit korábban már Borbély László vezetett. Borbély ezúttal a környezetvédelmi tárca várományosa.

A vitát lezáró beszédében Markó Béla, az RMDSZ elnöke elutasította, hogy a szövetség rosszul tárgyalt volna. Jelezte, nagyon kemény egyeztetések zajlottak az RMDSZ és a PD-L küldöttségei között. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ meg szerette volna kapni a regionális fejlesztési tárcát, de a demokraták nem mentek bele az alkuba. Markó szerint ugyanis a kormányzás sikerességét nem egyetlen szaktárca befolyásolja. Szerinte áttörésnek számít a művelődésügyi minisztérium megszerzése. Markó azt is hangsúlyozta, tíz-tizenöt évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt még a román politikai elit számára, hogy magyar ember irányítsa azt a tárcát.

Az SZKT után a romániai magyar vezető politikus kijelentette, hogy vannak még nyitott kérdések a demokratákkal kötendő koalíciós megállapodásban. Reméli azonban, hogy a hét végén sikerül valamennyi dokumentumot aláírni, ugyanis mielőbb be kellene iktatni az új kormányt.