Megalakult Románia új kormánya

2009.12.23. 14:36
Románia történetében először magyar politikus vezeti a kulturális minisztériumot, az RMDSZ három tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi posztot kapott az új román kormányban. Pedig az elnökválasztáson még mostani koalíciós pártjuk jelöltje ellen kampányoltak, októberben pedig részt vettek a régi-új kormányfő, Emil Boc megbuktatásában is.

Beiktatták az új kormányt Bukarestben. Az elnökválasztáson nyertes Traian Basescu pártja, a Demokrata-Liberális Párt a magyarokkal, az RMDSZ-szel lépett koalícióra. A kormányfő Emil Boc lett, akinek az októberi megbuktatásában az akkor ellenzéki RMDSZ is aktív szerepet játszott.

Az RMDSZ az elnökválasztáson Basescu szociáldemokrata kihívóját, Mircea Geoanát támogatta.

A koalíciós szerződés értelmében Markó Béla, az RMDSZ elnöke miniszterelnök-helyettes lett, a párt ügyvezetője, Kelemen Hunor pedig a kulturális miniszter. Romániában még sosem töltötte be magyar politikus a posztot.

Magyar minisztere lesz a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztériumnak is, az előbbi tárcát Borbély László, az utóbbit Cseke Attila vezetheti.

A kormányt a koalíciós pártok mellett a nemzeti kisebbségek 18 képviselője, valamint a függetlenek is támogatták, így kényelmes többséggel, a szükséges 236 helyett 276 szavazattal iktatták be.