Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Leszállás előtt egy órával nem lehet felállni

2009.12.28. 10:18 Módosítva: 2009.12.28. 10:18
Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal szigorította a repülőtereken és repülés közben alkalmazott a biztonsági intézkedéseket. Az utasok több járaton nem állhattak fel az utolsó órában, nem használhatták laptopjaikat.

Szigorítják a repülőtereken a biztonsági intézkedéseket, és az út alatt is új szabályokat vezetnek be, jelentette be vasárnap este az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (TSA).

Egy nigériai férfi pénteken leszállás közben megpróbálta felrobbantani a Northwest Airlines amerikai légitársaság egyik repülőjét, azonban csak ő sérült meg. Egy másik nigériai férfi szintén ennek a légitársaságnak az egyik gépén okozott zavart vasárnap.

Az új intézkedések alapján indulás előtt és érkezéskor is alaposabban átvizsgálják az utasokat a belföldi járatokon, de az Európából az Egyesült Államokba induló gépek utasai is számíthatnak a szigorításokra.

Az út alatt az utasoknak követniük kell a személyzet kéréseit, például ki kell kapcsolniuk elektromos eszközeiket, és a helyükön kell maradniuk egyes időszakokban, áll a TSA közleményében.

A The Washington Postnak több utas is arról számolt be, hogy a leszállást megelőző utolsó órában már nem hagyhatta el helyét, és tollat, könyveket, de még kipárnát sem vehettek elő csomagjukból. Az intézkedések közé tartozik, hogy az utasok nem tarthatnak semmit az ölükben.

A kritikusok szerint nincs sok értelme az utolsó órában alkalmazott korlátozásnak, mert bár a nigériai férfi valóban leszállás közben akart robbantani, más terroristák az új intézkedések hatására felszálláskor, vagy a levegőben is próbálkozhatnak.

A hatóságok felhívták az utasok figyelmét, hogy a szigorítások miatt a megszokottnál korábban érjenek ki a repülőtérre. A Reuters szerint az új intézkedések miatt aggódnak a légitársaságok, amelyek szerint elvehetik az emberek kedvét a repüléstől, és ezzel pénzügyi veszteséget okozhatnak a vállalatoknak.

Barack Obama amerikai elnök a pénteki eset után a reptereken alkalmazott biztonsági intézkedések felülvizsgálatát kérte, sokan ugyanis nem értették, hogyan kerülhetett fel a Northwest Airlines járatára a nigériai férfi, akiről a titkosszolgálatok tudták, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával.