Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Egy svéd újnáci segített a rendőrségnek?

2010.01.07. 17:38
A hatóságok azzal gyanúsítanak egy 33 éves svéd férfit, hogy ő adott megrendelést az auschwitzi felirat ellopására, míg az egykori újnáci vezető szerint ő csak közvetítő volt, és segítette a rendőrséget.

Saját állítása szerint csak közvetítőként lépett fel, és segítette a lengyel rendőrség nyomozását az az egykori svéd újnáci vezető, akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy megrendelést adott az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján lévő hírhedt felirat ellopására.

A férfi az Expressen című svéd lapban csütörtökön közölt nyilatkozatában elmondta, az volt a feladata, hogy elmenjen Lengyelországba a feliratért. "Közvetítő voltam és az értékesítéssel kellett foglalkoznom" - tette hozzá. Az újság nem nevezte meg, csak az általánosító "volt náci vezető" jelzővel illette a férfit.

A Fakt című lengyel újság szerint Anders Högströmről van szó, aki 1994-ben megalapította és öt éven át vezette a svéd Nemzetiszocialista Frontot. Egy másik lengyel lap, a Gazeta Wyborcza Anders H.-ként azonosította a férfit.

A svéd sajtó szerint a 33 éves, Svédország déli részéről származó férfi azt állítja, hogy azóta eltávolodott a náci eszméktől. Az Exit nevű szövetség tagjaként pedig segítséget nyújtott fiataloknak ahhoz, hogy kiszálljanak a szélsőjobboldali mozgalmakból.

A lengyel ügyészség szerdán bejelentette, hogy három Svédországban élő embert azonosított gyanúsítottként, akiknek kilétét nem hozta nyilvánosságra. Azt kérte a svéd hatóságoktól, hogy kihallgathassa őket. Lengyelországban az ügyben öt férfit már őrizetbe vettek.

Az Expressen szerint a volt náci vezető azt állítja, hogy a fémből készült, csaknem ötméteres Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) felirat eladásából befolyó több millió svéd koronából (több százezer euró értékű összegből) a svéd parlament és kormány elleni robbantásos merényleteket pénzeltek volna, de ő ebbe semmilyen módon nem akart belekeveredni. "A felirat ellopása után azonnal kapcsolatba léptem a rendőrséggel, és minden rendelkezésemre álló információt átadtam. Nem követtem el bűncselekményt. Gondoskodtam arról, hogy a feliratot megtalálják" - mondta a férfi.