Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egy svéd újnáci segített a rendőrségnek?

2010.01.07. 17:38
A hatóságok azzal gyanúsítanak egy 33 éves svéd férfit, hogy ő adott megrendelést az auschwitzi felirat ellopására, míg az egykori újnáci vezető szerint ő csak közvetítő volt, és segítette a rendőrséget.

Saját állítása szerint csak közvetítőként lépett fel, és segítette a lengyel rendőrség nyomozását az az egykori svéd újnáci vezető, akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy megrendelést adott az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján lévő hírhedt felirat ellopására.

A férfi az Expressen című svéd lapban csütörtökön közölt nyilatkozatában elmondta, az volt a feladata, hogy elmenjen Lengyelországba a feliratért. "Közvetítő voltam és az értékesítéssel kellett foglalkoznom" - tette hozzá. Az újság nem nevezte meg, csak az általánosító "volt náci vezető" jelzővel illette a férfit.

A Fakt című lengyel újság szerint Anders Högströmről van szó, aki 1994-ben megalapította és öt éven át vezette a svéd Nemzetiszocialista Frontot. Egy másik lengyel lap, a Gazeta Wyborcza Anders H.-ként azonosította a férfit.

A svéd sajtó szerint a 33 éves, Svédország déli részéről származó férfi azt állítja, hogy azóta eltávolodott a náci eszméktől. Az Exit nevű szövetség tagjaként pedig segítséget nyújtott fiataloknak ahhoz, hogy kiszálljanak a szélsőjobboldali mozgalmakból.

A lengyel ügyészség szerdán bejelentette, hogy három Svédországban élő embert azonosított gyanúsítottként, akiknek kilétét nem hozta nyilvánosságra. Azt kérte a svéd hatóságoktól, hogy kihallgathassa őket. Lengyelországban az ügyben öt férfit már őrizetbe vettek.

Az Expressen szerint a volt náci vezető azt állítja, hogy a fémből készült, csaknem ötméteres Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) felirat eladásából befolyó több millió svéd koronából (több százezer euró értékű összegből) a svéd parlament és kormány elleni robbantásos merényleteket pénzeltek volna, de ő ebbe semmilyen módon nem akart belekeveredni. "A felirat ellopása után azonnal kapcsolatba léptem a rendőrséggel, és minden rendelkezésemre álló információt átadtam. Nem követtem el bűncselekményt. Gondoskodtam arról, hogy a feliratot megtalálják" - mondta a férfi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?