Auguszta
-7 °C
0 °C

Izrael jóvátételt fizet az ENSZ-nek

2010.01.08. 14:34
Izrael beleegyezett abba, hogy 10,5 millió dollár jóvátételt fizet az ENSZ-nek azért, mert a tavaly téli gázai hadművelete során kioltotta a világszervezet egyik sofőrének életét, valamint károkat okozott ENSZ-létesítményekben.

Martin Nesirky ENSZ-szóvivőt idézve a The Wall Street Journal európai kiadása azt írta, hogy elvi megállapodás született a jóvátétel feltételeiről, és az ENSZ most azt várja, hogy az izraeli kormány haladéktalanul hagyja jóvá a megállapodást.

A világszervezet júliusban nyújtotta be Izraelnek jóvátételi igényét, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ezen a héten telefonon beszélt az ügyben Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel.

A pénzből fájdalomdíjat fizetnek majd az izraeliek által a Gáza övezetben lelőtt ENSZ-teherautósofőr családjának. Az izraeliek az offenzíva során megrongáltak két ENSZ-iskolát, valamint egy raktárt is, amelyben humanitárius élelmiszersegélyt tároltak. Izrael szerint a rongálás "járulékos kár" volt, mert a közelben gázai milicisták harcoltak.

Ha Izrael kifizeti a pénzt, akkor ez lesz az első olyan eset, hogy a zsidó állam hajlandó jóvátételt adni bárkinek is a 3,5 héten át tartott - 2008 decemberében kezdődött, és 2009 januárjában véget ért - gázai hadművelet során elkövetett cselekményeiért. A harcok során mintegy 1400 gázai vesztette életét, és több milliárd dollár kár keletkezett az infrastruktúrában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!