Huba
17 °C
33 °C

Átverte a moszkvai rendőrséget egy biztonsági cég

2010.01.13. 16:24
A moszkvai városi önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltetett fel a városban, és most kiderült, hogy legalábbis az egyik körzetben a kamerák többsége nem működött, illetve előre elkészített videofelvételeket közvetített.

Hónapokig vezette orránál fogva a moszkvai önkormányzatot és rendőrséget egy magáncég. A Sztrojmontazsszervisz nevű cég nyerte a kamerák felszerelésére kiírt önkormányzati tendert, de mint most kiderült, hasznavehetetlen rendszert építettek ki az orosz fővárosban. Csak az északkeleti körzetben 29 ezer darab kamera egyáltalán nem működött, csak a doboza volt a helyén. A rendőrségi központban a kamerákat felszerelő cég számítógépéről küldött, előre felvett filmeket látták, mégpedig tavaly május óta.

A rendőröknek először az tűnt fel, hogy a térfigyelő kamerák nemigen segítik elő a bűnügyek felderítését. Aztán előbb csak egyre kevesebb mozgást észleltek a monitorokon, majd csak állóképeket láttak, sok kameráról egyáltalán nem érkezett jel. A vizsgálat akkor kezdődött meg, amikor valaki rájött arra, hogy folyamatosan közvetít egy kamera, amelyet egy hónapokkal korábban lebontott házra szereltek. Kiderült: akadt, ahonnan korábban felvett képeket küldtek, de néhol az állítólagos kamera által "közvetített film" még csak nem is az adott helyszínen készült.

A csalók csak az említett északkeleti körzetben több mint 30 millió rubelt szedtek be jogtalanul a havonta esedékes karbantartási díjból. A csalás célja világos: a szerződés szerint az önkormányzat csak akkor fizet, ha az adott cég által üzemeltetett kamerák 90 százaléka működik, márpedig a vizsgált körzetben a fele sem működött.

A SztrojMontazsSzervisznek - amely az idén 212 millió rubelt keresett volna a kamerákon - ez nem volt elég: a főváros nyugati körzetében a konkurens cég számítógépeit vírusokkal fertőzte meg szeptemberben.

A kamerák ügyét a számítógépes bűnözés elleni rendőrségi csoport szakembereinek bevonásával derítették fel.

A rendőrség mellett szól, hogy mindezt a nyilvánosság elé tárta. Nem nagy dicsőség viszont, hogy a tévériportokból kiderült: a központban, amely szervezetileg nem tartozik a rendőrséghez, a rengeteg monitort egyetlen idős asszony figyeli, aki elmondta: ha netán egyszerre több helyen észlel rendellenességet, nemigen éri utol magát az illetékesek értesítésében.

Dmitrij Kudrjavcevet, a SztrojMontazsSzervisz cég vezetőjét mindenesetre már december végén letartóztatták, s különösen nagy értékre elkövetett csalás, valamint kárt okozó számítógépes programok használata és terjesztése miatt emeltek ellene vádat, írták a szerdai orosz lapok.