Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Átverte a moszkvai rendőrséget egy biztonsági cég

2010.01.13. 16:24
A moszkvai városi önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltetett fel a városban, és most kiderült, hogy legalábbis az egyik körzetben a kamerák többsége nem működött, illetve előre elkészített videofelvételeket közvetített.

Hónapokig vezette orránál fogva a moszkvai önkormányzatot és rendőrséget egy magáncég. A Sztrojmontazsszervisz nevű cég nyerte a kamerák felszerelésére kiírt önkormányzati tendert, de mint most kiderült, hasznavehetetlen rendszert építettek ki az orosz fővárosban. Csak az északkeleti körzetben 29 ezer darab kamera egyáltalán nem működött, csak a doboza volt a helyén. A rendőrségi központban a kamerákat felszerelő cég számítógépéről küldött, előre felvett filmeket látták, mégpedig tavaly május óta.

A rendőröknek először az tűnt fel, hogy a térfigyelő kamerák nemigen segítik elő a bűnügyek felderítését. Aztán előbb csak egyre kevesebb mozgást észleltek a monitorokon, majd csak állóképeket láttak, sok kameráról egyáltalán nem érkezett jel. A vizsgálat akkor kezdődött meg, amikor valaki rájött arra, hogy folyamatosan közvetít egy kamera, amelyet egy hónapokkal korábban lebontott házra szereltek. Kiderült: akadt, ahonnan korábban felvett képeket küldtek, de néhol az állítólagos kamera által "közvetített film" még csak nem is az adott helyszínen készült.

A csalók csak az említett északkeleti körzetben több mint 30 millió rubelt szedtek be jogtalanul a havonta esedékes karbantartási díjból. A csalás célja világos: a szerződés szerint az önkormányzat csak akkor fizet, ha az adott cég által üzemeltetett kamerák 90 százaléka működik, márpedig a vizsgált körzetben a fele sem működött.

A SztrojMontazsSzervisznek - amely az idén 212 millió rubelt keresett volna a kamerákon - ez nem volt elég: a főváros nyugati körzetében a konkurens cég számítógépeit vírusokkal fertőzte meg szeptemberben.

A kamerák ügyét a számítógépes bűnözés elleni rendőrségi csoport szakembereinek bevonásával derítették fel.

A rendőrség mellett szól, hogy mindezt a nyilvánosság elé tárta. Nem nagy dicsőség viszont, hogy a tévériportokból kiderült: a központban, amely szervezetileg nem tartozik a rendőrséghez, a rengeteg monitort egyetlen idős asszony figyeli, aki elmondta: ha netán egyszerre több helyen észlel rendellenességet, nemigen éri utol magát az illetékesek értesítésében.

Dmitrij Kudrjavcevet, a SztrojMontazsSzervisz cég vezetőjét mindenesetre már december végén letartóztatták, s különösen nagy értékre elkövetett csalás, valamint kárt okozó számítógépes programok használata és terjesztése miatt emeltek ellene vádat, írták a szerdai orosz lapok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?