Izrael bocsánatot kért Törökországtól

2010.01.13. 21:06 Módosítva: 2010.01.13. 21:07
Egy antiszemitának ítélt tévéfilm törökországi sugárzása miatt a külügy bekérette a török nagykövetet és megalázóan bántak vele.

Izrael hivatalosan bocsánatot kért Ankarától annak a válságnak a megoldása érdekében, amelyet a török nagykövettel szemben Jeruzsálemben alkalmazott megalázó bánásmód robbantott ki.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök irodája közleményben jelentette be szerda este, hogy a kormányfő és a külügyminiszter egyeztette a bocsánatkérő levelet  Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettessel, aki ezt a levelet elküldte Törökország nagykövetének, remélve, hogy ezzel az ügy megoldódik. A levelet Ankarában is átadták a török illetékeseknek.

A levélben egyebek között az áll, hogy, hogy "nem volt szándékos a nagykövet személyes megsértése. Bocsánatot kérek az izraeli tiltakozás előterjesztésének a módjáért".

Az izraeli külügy egy antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévéfilm törökországi sugárzása miatt tiltakozott a bekéretett nagykövetnél. Ahmet Oguz Celikkol hosszú várakozásra kényszerült egy folyosón, majd irodájában fogadta őt a miniszterhelyettes úgy, hogy találkozójuk idején csak izraeli zászlócska volt az asztalon. A fotók tanúsága szerint Celikkol egy alacsony kanapén ült, míg Ajalon és három másik funkcionárius magas székekről nézett le rá. Kezet sem fogtak vele.

Megalázó helyzetben a török nagykövet (Fotó: Olivier Fitoussi/AFP)

Ajalon a találkozó alkalmával szándékosan nem volt tekintettel az udvariasság követelményeire, és ezt a televízió kamerái előtt is hangsúlyozta. A diplomáciai botrány kirobbanása után írt ugyan egy magyarázkodó levelet, de ez már nem bizonyult elegendőnek az ankarai vezetés számára, amely ultimátumszerűen kilátásba helyezte a nagykövet hazahívását.

Attól lehetett tartani, hogy Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap esedékes ankarai látogatásának közeledtével a diplomáciai incidens válságot idéz elő Izrael és Törökország viszonyában, amely feszültté vált Izrael egy évvel ezelőtti gázai övezeti offenzívája miatt.