Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael bocsánatot kért Törökországtól

2010.01.13. 21:06 Módosítva: 2010-01-13 21:07:40
Egy antiszemitának ítélt tévéfilm törökországi sugárzása miatt a külügy bekérette a török nagykövetet és megalázóan bántak vele.

Izrael hivatalosan bocsánatot kért Ankarától annak a válságnak a megoldása érdekében, amelyet a török nagykövettel szemben Jeruzsálemben alkalmazott megalázó bánásmód robbantott ki.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök irodája közleményben jelentette be szerda este, hogy a kormányfő és a külügyminiszter egyeztette a bocsánatkérő levelet  Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettessel, aki ezt a levelet elküldte Törökország nagykövetének, remélve, hogy ezzel az ügy megoldódik. A levelet Ankarában is átadták a török illetékeseknek.

A levélben egyebek között az áll, hogy, hogy "nem volt szándékos a nagykövet személyes megsértése. Bocsánatot kérek az izraeli tiltakozás előterjesztésének a módjáért".

Az izraeli külügy egy antiszemitának és Izrael-ellenesnek ítélt tévéfilm törökországi sugárzása miatt tiltakozott a bekéretett nagykövetnél. Ahmet Oguz Celikkol hosszú várakozásra kényszerült egy folyosón, majd irodájában fogadta őt a miniszterhelyettes úgy, hogy találkozójuk idején csak izraeli zászlócska volt az asztalon. A fotók tanúsága szerint Celikkol egy alacsony kanapén ült, míg Ajalon és három másik funkcionárius magas székekről nézett le rá. Kezet sem fogtak vele.

Megalázó helyzetben a török nagykövet (Fotó: Olivier Fitoussi/AFP)

Ajalon a találkozó alkalmával szándékosan nem volt tekintettel az udvariasság követelményeire, és ezt a televízió kamerái előtt is hangsúlyozta. A diplomáciai botrány kirobbanása után írt ugyan egy magyarázkodó levelet, de ez már nem bizonyult elegendőnek az ankarai vezetés számára, amely ultimátumszerűen kilátásba helyezte a nagykövet hazahívását.

Attól lehetett tartani, hogy Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap esedékes ankarai látogatásának közeledtével a diplomáciai incidens válságot idéz elő Izrael és Törökország viszonyában, amely feszültté vált Izrael egy évvel ezelőtti gázai övezeti offenzívája miatt.